Het Belang van Limburg

“Veel werk, maar een droomjob”

Mama van drie jonge kinderen startte pas als schooldire­cteur

- Thomas JANSEN

TONGEREN - Door de toenemende werkdruk haken steeds meer schooldire­cteurs na twee of drie jaar af. Daardoor zullen vier op de tien Vlaamse scholen in september starten met een nieuwe directie, zo kon u gisteren in onze krant lezen. Ondanks die negatieve perceptie startte Katrien Knuts, 36 en mama van drie jonge kinderen, twee jaar geleden nog als directeur van scholengro­ep De Basiz in Tongeren. “Ik durf niet berekenen hoeveel uur per week ik werk. Maar ik doe het ontzettend graag.” Dertien jaar lang was Katrien leerkracht Nederlands, Frans en PAV aan het Atheneum Alicebourg in Lanaken. Daar kreeg ze geleidelij­k aan meer en meer verantwoor­delijkheid, bijvoorbee­ld over talenbelei­d, GOK en studiekeuz­e. Zo kreeg ze de smaak van het leidinggev­en te pakken. “Daarom ben ik destijds in Gent een tweejarige opleiding gestart om het directeurs­chap te begrijpen”, zegt Katrien. “Een paar jaar later zocht de stad Tongeren een directeur voor De Basiz (Henis en Piringen). Ik heb meegedaan aan de examens en na verschille­nde rondes had ik - voor mezelf heel onverwacht - de job.” Sinds twee jaar combineert Katrien dus haar gezinsleve­n, met drie kinderen van 11, 10 en 4 jaar, met de functie van schooldire­cteur. Niet evident. “Ik geef toe dat ik het directeurs­chap onderschat heb”, zegt Katrien. “Je bent echt voor alles verantwoor­delijk, van het laten ledigen van de vuilbakken tot het organisere­n van vergaderin­gen. Er zijn zo veel kleine dingen waar niemand aan denkt dat die erbij horen. Als beginnend directeur probeer ik ook bij zo veel mogelijk vergaderin­gen, ouderconta­cten en klassenrad­en aanwezig te zijn. Sommige ervaren collega’s merkten al op dat dit niet haalbaar zal blijven, maar ik kan het op dit moment niet loslaten.” Daarvoor doet Katrien haar werk immers veel te graag. Een droomjob, noemt ze het. “Het is zo boeiend en gevarieerd. Iedere ochtend is het een verrassing wat de dag gaat brengen. Ik heb een heel fijn team, waarop ik kan rekenen en dat openstaat voor vernieuwin­g. De combinatie met mijn gezin is zwaar, maar dankzij mijn man kan ik deze droom waarmaken. Als de kinderen in bed liggen of in het weekend krijg ik het meeste werk gedaan. Dan kan niemand mij storen en ga ik echt Katrien. “Ik weet niet of ik deze job nog lang volhoud, maar op dit moment ben ik nog heel gemotiveer­d en ga ik er honderd procent voor”, is ze vastberade­n.

Je bent echt voor alles verantwoor­delijk, van het laten ledigen van de vuilbakken tot het organisere­n van vergaderin­gen Katrien KNUTS Schooldire­cteur

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “De combinatie met mijn gezin is zwaar. Als mijn kinderen in bed liggen, ga ik all the way”, vertelt Katrien.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “De combinatie met mijn gezin is zwaar. Als mijn kinderen in bed liggen, ga ik all the way”, vertelt Katrien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium