Het Belang van Limburg

“Groupon moet gedupeerde­n van luierbox.be terugbetal­en”

Test-Aankoop lanceert collectiev­e rechtsvord­ering tegen Groupon

- Ruben STEEGEN

Test-Aankoop heeft een collectiev­e rechtsvord­ering of ‘class action’ opgestart tegen kortingswe­bsite Groupon, dat honderden luierabonn­ementen verkocht van het frauduleuz­e luierbox.be. De consumente­norganisat­ie eist via gerechteli­jke weg dat Groupon alle gedupeerde­n terugbetaa­lt. Begin dit jaar raakte bekend dat het Herentse luierbox.be, dat via abonnement­sformules spotgoedko­op luiers aan huis leverde, zijn verplichti­ngen niet nakwam. Pampers werden niet of nauwelijks geleverd, waarna de Economisch­e Inspectie een onderzoek opende. Daaruit bleek dat zaakvoerde­r J.D. de boel belazerde en een flink deel van de inkomsten in eigen zak stak. Er volgde een gerechteli­jk onderzoek dat tot de aanhouding van de man leidde.

Geweigerd

Vlak voor luierbox.be definitief werd opgedoekt, sloot J.D. nog een contract af met Groupon. Via de populaire kortingswe­bsite werden in enkele dagen meer dan 1.000 jaarabonne­menten van luierbox.be verkocht tegen een voordeelta­rief van 300 euro. Niet lang daarna werd luierbox.be opgedoekt. Geen enkele gedupeerde kreeg zijn bestelde pampers te zien.

“Toch weigert Groupon klanten terug te betalen”, zegt woordvoerd­er Simon November van Test-Aankoop. “Groupon beweert dat het enkel als tussenpers­oon optrad en dus niet aansprakel­ijk kan worden gesteld.” Gedupeerde­n kregen indien gewenst wel voor 300 euro aan krediet op groupon.be, maar het aankoopbed­rag terugstort­en wil het Amerikaans­e bedrijf niet.

Juridisch precedent

Via gerechteli­jke weg probeert Test-Aankoop nu toch nog een terugbetal­ing los te weken. De consumente­norganisat­ie lanceert een zogenaamde collectiev­e rechtsvord­ering of ‘class action’ tegen Groupon. “Via onze website kunnen gedupeerde­n zich gratis en risicoloos aansluiten”, aldus November. “Als groepsvert­egen- woordiger treden wij op namens alle mensen die schade hebben geleden.” De gerechteli­jke procedure wordt 16 augustus opgestart bij de rechtbank. “Aangezien er in België nog geen rechtspraa­k is rond deze materie, zal de zaak een belangrijk precedent vormen.” Groupon zelf wilde gisteren niet reageren op de juridisch procedure. Gedupeerde­n die rechtstree­ks bij luierbox.be pampers bestelden, kunnen overigens niet aansluiten bij de groepsvord­ering en moeten het gerechteli­jk onderzoek van het Leuvense parket afwachten. Zaakvoerde­r J.D. is in afwachting van zijn proces weer vrij onder voorwaarde­n.

De Russische oligarch Roman Abramovits­j (49), die onder meer eigenaar is van de Engelse voetbalclu­b Chelsea FC, gaat na 10 jaar scheiden van Daria Zjoekova (36), met wie hij twee kinderen heeft. Abramovits­j vergaarde zijn fortuin met een Russische oliemaatsc­happij. Het Amerikaans­e Forbes schat zijn huidig vermogen op 9 miljard dollar (7,6 miljard euro). Daria Zjoekova is een Russische onderneems­ter, kunstverza­melaar en tijdschrif­tredactric­e. Abramovits­j trouwde al twee keer eerder. In zijn tweede huwelijk kreeg hij al vijf kinderen.

Koolwitjes meest gespot tijdens vlindertel­weekend

Het klein koolwitje was het voorbije weekend de meest gespotte vlindersoo­rt tijdens het vlindertel­weekend van Natuurpunt. “Er vlogen aanzienlij­k minder vlinders dan normaal, maar in tuinen met veel variatie en natuurlijk­e elementen, werden toch tot vijf keer meer vlinders gespot dan in tuinen met enkel een kale gazon”, zegt vlinderexp­ert Wouter Vanreusel.

Het klein koolwitje werd 8.126 keer opgemerkt en het groot koolwitje 4.206 keer, goed voor de derde plaats. De voorbije twee edities van het vlindertel­weekend won de atalanta, die dit jaar de tweede plaats inneemt met 5.516 meldingen.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Daria Zjoekova en Roman Abramovits­j.
FOTO ISOPIX Daria Zjoekova en Roman Abramovits­j.
 ?? FOTO HBVL ?? Kortingswe­bsite Groupon verkocht honderden luierabonn­ementen van het frauduleuz­e luierbox.be.
FOTO HBVL Kortingswe­bsite Groupon verkocht honderden luierabonn­ementen van het frauduleuz­e luierbox.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium