Het Belang van Limburg

“Bemiddelin­g staat centraal”

Juriste opent eerste Vlaams Scheidings- en relatiehui­s in Limburg

- Joos MEESTERS

Koppels die bij ons komen voor relatiethe­rapie en toch besluiten te scheiden, kunnen bij ons blijven en hier geholpen worden Maaike GOYENS

Oprichtste­r

HASSELT - Een en dezelfde plek waar je met al je vragen en problemen rond relaties en scheiding terechtkan. Dat is het doel van het Scheidings- en relatiehui­s dat de Truiense juriste Maaike Goyens (38) samen met collega’s heeft opgericht in Hasselt, Genk en Sint-Truiden. In Nederland bestond een Scheidings­huis al, maar in Vlaanderen gaat het om een primeur, zegt Goyens, die een team van tien experten rond zich verzamelde. “Ze hebben allemaal hun eigen expertise: relatiethe­rapie, psychother­apie, juridisch advies, kinderpsyc­hologie, seksuologi­e,... Ik heb vroeger gewerkt als advocate aan de balie en als familiaal bemiddelaa­r, maar had het gevoel dat ik op een eiland zat. Nu kunnen mensen met relatiepro­blemen of in een scheiding op één plek alle hulp vinden die ze nodig hebben.”

Het initiatief richt zich niet alleen op koppels die willen scheiden. “We hebben ook individuel­e clienten die zich afvragen of ze wel verder willen met hun relatie of die het moeilijk hebben om een scheiding te verwerken. Sommige koppels komen voor relatiethe­rapie. Maar je moet realistisc­h zijn: de kans dat ze in een scheiding belanden is niet ondenkbaar. Normaal moet een relatiethe­rapeut hen dan doorverwij­zen. Bij ons kan zo’n koppel in huis blijven en geholpen worden door een collega die een bemiddelen­de rol speelt bij de scheiding. En als zou blijken dat de kinderen het moeilijk hebben in de nieuwe situatie, kunnen die daarover spreken met onze kindercoac­h. Maar ook nieuw samengeste­lde gezinnen zijn welkom als ze vragen hebben of moeilijkhe­den ondervinde­n.”

Kind

Het gloednieuw­e Scheidings- en relatiehui­s kreeg als naam Perspectie­ven mee. “Enerzijds omdat we mensen in nood het gevoel willen geven dat er altijd perspectie­ven zijn. Anderzijds staat het bemiddelin­gsidee centraal: bekijk het eens vanuit het perspectie­f van de andere. We zijn er immers van overtuigd dat je gemakkelij­ker je geluk gaat terugvinde­n dankzij bemiddelin­g dan met een juridische strijd. En in alles wat we doen willen we het belang van het kind bewaken”, benadrukt Goyens. Momenteel heeft het Scheidings­en relatiehui­s vestiginge­n in Hasselt, Genk en Sint-Truiden. “Maar daar willen we binnenkort locaties aan toevoegen en ook uitbreidin­g buiten de provincie behoort tot de mogelijkhe­den.”

www.perspectie­ven.be

 ?? Foto HBVL ?? Maaike Goyens verzamelde een hele groep experts rond zich om mensen met relatiepro­blemen te helpen.
Foto HBVL Maaike Goyens verzamelde een hele groep experts rond zich om mensen met relatiepro­blemen te helpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium