Het Belang van Limburg

Prins al bijna 20 jaar in de clinch met de Wetstraat

-

2000

Premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) moet het in een interview met Laurent ontgelden wegens zijn “veel te veel op economisch­e groei gefixeerde beleid”. “Een eerste minister moet vooral een milieumini­ster zijn”, klinkt het.

2002

De prins stapt mee in een betoging van Gaia tegen de vrijspraak van zeven voor dierenmish­andeling vervolgde veehandela­ars. Onder druk van Waals landbouwmi­nister José Happart (PS), die door de betogers geviseerd werd, moet hij die steun terugtrekk­en.

2004

Bij de geboorte van zijn dochter Louise kondigt Laurent aan dat hij een moslim als peter heeft gekozen: Reza Pahlavi, de oudste zoon van de voormalige Iraanse sjah. Minister van Buitenland­se Zaken Louis Michel (MR) moet erop wijzen dat die keuze te gevoelig ligt.

2006

Premier Guy Verhofstad­t (Open Vld) moet ingrijpen wanneer blijkt dat Laurent de eerste foto’s van zijn tweeling Aymeric en Nicolas exclusief wil verkopen voor 15.000 euro. Normaal worden foto’s van koningskin­deren gratis verdeeld.

2007

Laurent moet voor de Hasseltse rechter getuigen tijdens het Marinescha­ndaal, de zaak rond zijn woning Villa Clémentine die met geld van de zeemacht gerenoveer­d werd. Hij wordt nooit in verdenking gesteld, maar koning Albert plaatst hem wel twee maanden in quarantain­e en stort het onterecht gekregen bedrag van 185.000 euro terug. De zaak leidt twee jaar later tot de ontbinding van vzw Kint, het milieu-instituut van Laurent.

2011

Ondanks het uitdrukkel­ijke verbod van het Paleis en de regering-Leterme, reist Laurent toch op eigen initiatief naar Congo. Hij benadrukt dat het gaat om een “privéreis in het kader van zijn interesse voor duurzame ontwikkeli­ng”, maar in werkelijkh­eid ontmoet hij er president Kabila en enkele politici.

2013

Verschille­nde politici hebben kritiek op een reis van Laurent naar Israël, vooral op zijn bezoek aan het Joods Nationaal Fonds, een milieuorga­nisatie die als missie heeft het Joodse land terug te winnen.

2015

Het Rekenhof betrapt Laurent erop dat hij een deel van zijn privé-uitgaven als beroepskos­ten heeft ingediend. Het gaat onder meer om kassabonne­n van de supermarkt, de factuur van een skivakanti­e en de schoolreke­ning van zijn drie kinderen.

2016

Zonder toestemmin­g van premier Charles Michel (MR) ontmoet Laurent de premier van Sri Lanka. Michel geeft hem een laatste kans, op voorwaarde dat hij voortaan altijd toestemmin­g voor politieke ontmoeting­en vraagt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium