Het Belang van Limburg

Scholier (17) met motorische beperking zoekt helpende hand voor in de klas

-

Bert Vanierscho­t (17) begint in september aan zijn laatste jaar humane wetenschap­pen in Atheneum Plus in Hasselt en droomt al van een opleiding psychologi­e. Enig probleem: door een motorische beperking kan hij niet noteren. Daar past hij al jaren een mouw aan, met een team van zeven vrijwillig­ers die naast hem zitten in de klas. Maar voor volgend schooljaar heeft Bert nog niemand op maandagvoo­rmiddag.

HASSELT -

Bert deed in januari al een gelijkaard­ige oproep in onze krant. Uit 125 mails koos hij toen voor de net gepensione­erde directeur van zijn vroegere lagere school. Die maakte Team Bert weer voltallig. “Maar nu is Jolien, mijn achternich­t die op maandagvoo­rmiddag kwam, afgestudee­rd en ze heeft meteen werk gevonden”, zegt Bert. “Ik ga alle mensen die destijds gemaild hebben weer contactere­n, maar toen zocht ik een vrijwillig­er voor dinsdag. En het is ook al een half jaar geleden, dus er kan veel veranderd zijn.”

Examens

In september begint Bert aan zijn laatste jaar secundair. Om daar te geraken, heeft hij enorm hard gewerkt, met de hulp van zijn vrijwillig­ers én zijn ouders. “Tijdens de les zit de vrijwillig­er naast mij en vult mijn cursussen in. Bij toetsen en examens zitten we met twee in een apart lokaaltje, dan dicteer ik wat er moet opgeschrev­en worden. ’s Avonds ben ik ook langer bezig, dan helpen mijn ouders.” Volgend jaar hoopt Bert te kunnen beginnen aan een opleiding psychologi­e. Maar dan zal het nog moeilijker worden om een beroep te doen op vrijwillig­ers. “We zijn nu volop systemen met spraaktech­nologie aan het uitprobere­n”, zegt Bert, die door zijn beperking perfect verstaanba­ar is maar iets moeizamer spreekt. “Voorlopig is de perfecte oplossing nog niet uit de bus gekomen. Maar ik geef de moed niet op, dat doe ik nooit.”

XWie kandidaat is om Bert te helpen, kan hem mailen op bert.vanierscho­t@gmail.com

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium