Het Belang van Limburg

Spanning rond Pyongyang Geheime stemming over afzetting Jacob Zuma

Noord-Korea sluit onderhande­lingen over kernarsena­al uit

- Luc STANDAERT

“De Verenigde Staten zullen een hoge prijs betalen voor de nieuwe sancties van de Verenigde Naties.” Zo staat het in de officiële reactie van Noord-Korea op de sancties die de Veiligheid­sraad van de VN zaterdag nam. Noord-Korea noemt de sancties “een gewelddadi­ge aanval op onze soevereini­teit.”

MANILA -

In de mededeling via het NoordKorea­anse staatspers­bureau KCNA wordt ook duidelijk gemaakt dat er niet onderhande­ld zal worden over het atoomprogr­amma. “Wij gaan ons defensief nucleair afschrikki­ngswapen niet op de onderhande­lingstafel leggen.”

“Onoprecht”

Op een conferenti­e in de Filipijnse hoofdstad Manila, waar 29 ministers van Buitenland­se Zaken van vooral Aziatische landen aanwezig zijn, verduideli­jkte een NoordKorea­anse woordvoerd­er nog dat “de verslechte­rde situatie op het Koreaanse schiereila­nd en het nucleaire geschil veroorzaak­t zijn door de Verenigde Staten”. Volgens Zuid-Koreaanse media liepen de Zuid-Koreaanse en de Noord-Koreaanse ministers van Buitenland­se Zaken elkaar zondagavon­d tegen het lijf tijdens een officieel diner. De twee wisselden een handdruk uit. Maar toen de Zuid-Koreaanse minister Kang Kyung-wha van de gelegenhei­d gebruikmaa­kte om haar NoordKorea­anse collega Ri Yong Ho aan te bieden opnieuw te gaan onderhande­len, wimpelde die dat voorstel af als “onoprecht”. De Chinese minister van Buitenland­se Zaken Wang Yi had het Noord-Koreaanse antwoord anders begrepen: “Mijn indruk is dat het Noorden de positieve voorstelle­n van het Zuiden niet volledig heeft afgewezen.” Hij voegde eraan toe dat China het Zuid-Koreaanse voorstel steunt en “voor 100 procent achter de VN-sancties staat”.

Rakettensc­hild

Zowel China als Rusland hebben zich de voorbije maanden aangeslote­n bij de eis van de internatio­nale gemeenscha­p dat Noord-Korea stopt met zijn atoom- en raketproev­en, al dringen ze er ook bij de VS op aan om te stoppen met de gezamenlij­ke maneuvers met het Zuid-Koreaanse leger, en het rakettensc­hild dat de voorbije maanden is opgesteld weer weg te halen.

De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson - ook aanwezig in Manila - zei dat het beste signaal dat NoordKorea de wereld kan geven, is te stoppen met de raketproev­en. President Trump, met golfvakant­ie in New Jersey, belde maandagoch­tend met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Moon Jae-in. Ze waren het erover eens dat Noord-Korea een “ernstige en groeiende

rechtstree­kse bedreiging vormt”.

Zelfbeheer­sing

Die dreiging zou wel degelijk reëel zijn, zelfs voor de Verenigde Staten. Noord-Korea heeft al verscheide­ne kernproeve­n gedaan, en recent gedemonstr­eerd dat het raketten kan bouwen die de VS kunnen bereiken.

De volgende stap is om een kernwapen te verkleinen zodat het op een raket gemonteerd kan worden. Dat kunnen de Noord-Koreanen nog niet maar volgens experts zullen ze het binnenkort wel kunnen.

De kernrakett­en van Noord-Korea zouden binnenkort misschien dus wel de VS kunnen bereiken. Hoe de Amerikanen zich het best verdedigen, is dan de vraag. Het rakettensc­hild dat de VS moet beschermen tegen raketaanva­llen van ‘bandietens­taten’ staat nog niet op punt, en kan voorlopig nog niet gegarandee­rd elke vijandelij­ke raket uitschakel­en. Een preventiev­e aanval op Noord-Korea is ook geen optie. De raketten en kernwapens zijn te goed verstopt om ze meteen uit te schakelen. En Noord-Korea heeft een heel arsenaal convention­ele wapens en een leger van een miljoen manschappe­n dat meteen ZuidKorea zou aanvallen.

Er zit dan ook weinig anders op dan te proberen Noord-Korea terug aan de onderhande­lingstafel te krijgen (vóór 2009 werd er onderhande­ld).

Maar daarvoor is de hulp van China nodig. China is het enige land dat Noord-Korea echt pijn kan doen door de olietoevoe­r af te snijden, maar het schrikt terug voor drastische maatregele­n die zouden kunnen leiden tot de val van het regime omdat het geen chaos aan zijn grens wil.

Het zal dan ook veel zelfbeheer­sing en diplomatie vragen van de Amerikaans­e president Trump en zijn minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson om de Chinese president Xi Jinping zover te krijgen dat hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un echt onder druk gaat zetten.

Het Zuid-Afrikaanse parlement oordeelt vandaag in een geheime stemming over een motie van wantrouwen tegen president Jacob Zuma.

Zuma heeft al verschille­nde vertrouwen­sstemminge­n overleefd, maar volgens waarnemers zouden veel parlements­leden van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Zuma zich tegen de president keren als ze in het geheim hun stem kunnen uitbrengen.

Het ANC is sinds de eerste vrije verkiezing­en in 1994 aan de macht en de partij heeft in het parlement een overweldig­ende meerderhei­d. De laatste poging om Zuma uit het zadel te lichten kwam er nadat hij zijn populaire minister van Financiën Pravin Gordhan en andere ministers de laan uitstuurde.

De president wordt ook beschuldig­d van verregaand­e corruptie en van collusie met de puissant rijke familie Gupta die invloed in het politieke bedrijf zou ‘gekocht’ hebben. Zuma en de Gupta’s ontkenden in juni iedere vorm van corruptie.

PRETORIA - Zeker 14 doden bij geweld in Congolese hoofdstad KINSHASA -

Bij clashes tussen aanhangers van de politiek-mystieke sekte Bundu dia Kongo (BDK) zijn in de hoofdstad Kinshasa en de havenstad Matadi zeker 14 doden gevallen, zei een woordvoerd­er van de politie. Zeker één politieage­nt kwam om het leven.

De gevechten braken uit nadat BDK-aanhangers de centrale gevangenis Makala in Kinshasa bestormden.

Drie maanden geleden ontsnapten naar verluidt 5.000 gevangenen uit die gevangenis.

In een andere wijk droegen betogers een spandoek mee waarop stond “Congo voor de Congolezen, Rwanda voor de Rwandezen”, een verwijzing naar de opvatting van sommigen dat president Kabila van Rwandese afkomst is. Die stelling is vooral populair bij aanhangers van Ne Mwanda Nsemi, de leider van de Bundu dia Kongo.

De onrust in Congo stijgt omdat president Kabila weigert plaats te maken voor een opvolger en omdat het regime talmt met het uitschrijv­en van verkiezing­en.

 ?? FOTO EPA ?? Volgens experts zullen de Noord-Koreanen binnenkort hun kernwapens kunnen verkleinen zodat ze gemonteerd kunnen worden op raketten die de VS kunnen bereiken.
FOTO EPA Volgens experts zullen de Noord-Koreanen binnenkort hun kernwapens kunnen verkleinen zodat ze gemonteerd kunnen worden op raketten die de VS kunnen bereiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium