Het Belang van Limburg

Kenianen houden hart vast voor geweld bij verkiezing­en

- Roger HUISMAN

Kenia, het meest dynamische land van oostelijk Afrika, kiest vandaag een nieuwe president, een nieuw parlement en lokale besturen. Veel Kenianen houden hun hart vast uit vrees voor etnisch geweld.

HASSELT -

Velen vrezen voor een heruitgave van het geweld dat tien jaar geleden het leven kostte aan ruim 1.100 mensen en het land op de rand van een burgeroorl­og bracht.

Die vrees wordt alleen maar groter nu uit de laatste peilingen blijkt dat de race voor het hoogste ambt een fotofinish wordt tussen zittend president Uhuru Kenyatta (55) en de eeuwige opposant Raila Odinga (72). Odinga, een Luo, de derde etnische groep in het land, zegt dat hij enkel kan verliezen als de verkiezing­en vervalst worden. Volgens Odinga, de zoon van de eerste premier na de onafhankel­ijkheid, is hij al twee keer bij de neus genomen.

Etnisch

Bij de vorige, door Odinga aangevocht­en verkiezing­en, haalde Kenyatta het met de hakken over de sloot. Kenyatta is de zoon van de legendaris­che Jomo Kenyatta, de eerste president van Kenia. Het grote probleem is dat de twee grote partijen, de Jubilee coalitie van Kenyatta, en de National Super Alliance (Nasa) van Odinga, op de eerste plaats etnische constructi­es zijn en niet zozeer ideologisc­h gedreven. De Jubilee coalitie van Kenyatta verenigt de Kikuyu, de grootste etnie in Kenia, en de Kalenjin, de vierde grootste. De gelijktijd­ige verkiezing van 47 plaatselij­ke besturen en gouverneur­s vormt eveneens een mogelijke bron van etnisch geweld.

Partner

Ook de Westerse hoofdstede­n kijken met spanning naar de stembusgan­g in Kenia. Het land is niet alleen de grootste commerciël­e hub van OostAfrika, maar is ook een redelijk betrouwbar­e partner in de strijd tegen het islamistis­che geweld van Al Shabaab, de aan IS gelieerde militie uit de falende buurstaat Somalië.

 ?? Foto AFP ?? Zittend president Uhuru Kenyatta (links) en zijn rivaal Raila Odinga.
Foto AFP Zittend president Uhuru Kenyatta (links) en zijn rivaal Raila Odinga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium