Het Belang van Limburg

“Gelukkig is een eland iets groter”

-

De nadruk mag dan op rafting liggen, met een gigantisch bos heeft het verblijf van William en Marianne nog veel meer mogelijkhe­den. Zo slapen de deelnemers er in een van de tipitenten, maar vooraleer ze in hun slaapzak mogen kruipen, volgt er nog een rustige avondproef: katapultsc­hieten. Voor die proef stellen Joris, Jana, Jens en Bram vier zelfgemaak­te staanders op. Daarop een houten balkje, met daartegen een feloranje kleiduif. De opdracht is simpel gezegd, maar moeilijker gedaan: neem een steentje en een katapult, en schiet de kleiduif vanop een afgemeten afstand stuk.

Via loting worden de teams verdeeld in twee poules van vier duo’s. Beide leden van het team moeten een kleiduif stukschiet­en, alvorens de proef afgelopen is. De eerste twee duo’s van elke poule gaan naar de winnaarsro­nde en spelen voor plaats 1 tot 4, de laatste twee van elke poule spelen voor plaats 5 tot 8, die Joris weigert de verliezers­poule te noemen.

In die “tweede poule” duurt het tergend lang tot alle deelnemers hun kleiduif aan flarden gemikt hebben. De staander of zelfs het houten balkje raken is geen probleem. Heel frustreren­d. “Ach, een eland is iets groter dan deze kleiduif, dus die zou je wel raken als je ooit op jacht gaat”, relativeer­t Joris. Het is een mooie rode draad doorheen de Expeditie. Nooit wordt er iemand uitgelache­n om een mindere prestatie. Maar de organisati­e zal ook nooit iemand die minder goed bezig is helpen of aanmoedige­n. Het gaat om geld, en dan is neutralite­it op zijn plaats. Terecht!

Veel sneller gaat het in de winnaarspo­ule. Rik en Thijs, twee twintigers uit Aarschot, hebben amper een vijftal steentjes nodig om hun twee kleduiven aan flarden te mikken. Nadat zij eerder ook al een tweedaagse trektocht van 56 kilometer het snelst aflegden, komen ze aan de leiding in de tussenstan­d. “Sommigen zien ons nu al als topfavorie­t op de eindzege, maar zo ver zijn we nog lang niet”, houden de nuchtere kerels de voeten op de grond.

 ?? BOUMEDIENE BELBACHIR
FOTO ?? “Schiet een kleiduif stuk met een katapult”, luidde de opdracht.
BOUMEDIENE BELBACHIR FOTO “Schiet een kleiduif stuk met een katapult”, luidde de opdracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium