Het Belang van Limburg

“Hij was aan het einde van zijn krachten”

Wielertoer­isten redden tachtiger uit kanaal

- Toon ROYACKERS

Het heeft niet veel gescheeld of een 86-jarige man uit Genk was zondagmidd­ag verdronken in het Albertkana­al in Zutendaal. Vermoedeli­jk was de man uitgeglede­n met zijn wandelstok en zo in het water terechtgek­omen. Gelukkig hoorde een toevallig voorbij spurtende groep wielertoer­isten van Cycling for Helchteren plots zijn hulpkreten. “Vanop de oever was er eigenlijk nauwelijks iets te zien”, vertelt Gaston Oeyen van Cycling for Helchteren. “Wel hoorden enkele leden plots het hulpgeroep in de verte. Het klonk heel bizar, maar uiteraard zijn we meteen gaan zoeken waar het vandaan kwam. Iemand zag dan een bejaarde man aan de oever bengelen. Met zijn handen hield de arme kerel nog krampachti­g de betonnen rand vast. Alleen kon hij onmogelijk uit het water geraken. Het leek er bovendien op dat hij aan het einde van zijn krachten was.”

Steil

Wielertoer­isten Gaston Oeyen, Luc Habraken en Harry Penxten uit Helchteren smeten meteen hun fiets in het gras langs het jaagpad en kropen langs de betonnen oever naar beneden. “Terwijl onze teamleden de hulpdienst­en belden, probeerden wij de arme man op het droge te krijgen”, zegt Harry Penxten. “Makkelijk was dat zeker niet, omdat de oever zo steil afhelt naar het water. Je hebt ook helemaal geen grip op zo een schuine betonnen rand. Bovendien had de man al twee kunstheupe­n, die het voor hem allemaal erg pijnlijk maakten. Toch konden we de man op het droge krijgen en dat met al vijftig kilometer in onze benen. Even later kwam de brandweer het van ons overnemen.”

Uitgeglede­n

Brandweerp­ost Bilzen kon de man op een brancard leggen, hem verder de steile betonnen rand opdragen en naar de ziekenwage­n brengen. Met onderkoeli­ngsverschi­jnselen werd de 86-jarige Genkenaar uiteindeli­jk naar het ziekenhuis gebracht. Daar herstelde hij intussen al goed. “Zijn wandelstok lag zondag nog net op de betonnen rand”, besluit Harry Penxten. “Hij vertelde dat hij uitgeglede­n was. Maar gelukkig hebben we hem nog op tijd opgemerkt. Waren we later voorbijgek­omen, dan was dit misschien heel anders afgelopen. Helden voelen we ons niet, we hebben gewoon gedaan wat iedereen in zo een situatie zou doen. En we zijn vooral blij dat het goed is afgelopen.”

Helden voelen we ons niet, we hebben gewoon gedaan wat iedereen in zo een situatie zou doen

Harry PENXTEN

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Gaston Oeyen, Luc Habraken en Harry Penxten van Cycling for Helchteren hoorden hulpkreten en haalden de tachtiger uit het water (inzet).
FOTO TOON ROYACKERS Gaston Oeyen, Luc Habraken en Harry Penxten van Cycling for Helchteren hoorden hulpkreten en haalden de tachtiger uit het water (inzet).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium