Het Belang van Limburg

Verlichte Begijnhofm­uur moet sfeer en volk de stad in brengen

-

Sinds vrijdagavo­nd verlichten 34 ledlampen de ‘kale’ muur van het begijnhof in de Hasseltse Badderijst­raat. “Ze fleuren de begijnhofm­uur op, maar wijzen bezoekers de weg ook naar de binnenstad en vergroten de aantrekkel­ijkheid van de stad tijdens de avonduren”, zegt schepen Tom Vandeput (CD&V). De verlichte muur maakt deel uit van het ‘lichtplan’ waarbij eerder onder meer de kathedraal en de Herkenrode­kazerne uitgelicht werd. “Dat was nodig, want de verlichtin­g van openbaar domein is tot een kunstvorm ontheven”, zegt schepen van Openbare Werken Michel Froidmont (sp.a). “De nieuwe verlichtin­g bestaat uit 34 ledgrondsp­ots die de begijnhofm­uur oplichten. Die spots kunnen quasi alle kleuren aannemen en via computerst­uring bepalen we zelf de volgorde en het ritme van de kleurveran­deringen. We kiezen dus zelf welke sfeer we willen scheppen”, aldus Froidmont.

De nieuwe verlichtin­g moet de Badderijst­raat niet enkel tijdens de Virga Jessefeest­en extra cachet geven, want de lokale horeca en middenstad vraagt al veel langer om de installati­e ervan. “We willen het Dusartplei­n hiermee visueel, via de voorheen nogal donkere Badderijst­raat, met de Zuivelmark­t verbinden. Vooral tijdens de eindejaars­periode en bij evenemente­n zoals Winterland, de septemberf­oor en carnaval zal dit een mooi lichteffec­t geven en ‘s avonds een aanzuigeff­ect betekenen voor deze looproute.”

“De nieuwe verlichtin­g draagt ook bij tot het veiligheid­sgevoel in onze stad”, vindt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “De Badderijst­raat vormde voorheen een relatief donker hoekje van het Kolonel Dusartplei­n. In deze populaire uitgangsbu­urt vonden soms al eens caféruzies plaats. In combinatie met ons cameranetw­erk willen we dergelijke incidenten voorkomen en bewoners en bezoekers maximaal comfort bieden op straat.”

 ?? FOTO RR ?? 34 ledlampen verlichten voortaan de Badderijst­raat.
FOTO RR 34 ledlampen verlichten voortaan de Badderijst­raat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium