Het Belang van Limburg

Ook Fellaini in de basis?

-

X20 jaar oud was Romelu Lukaku toen hij na een geslaagde uitleenbeu­rt aan West Bromwich Albion in de zomer van 2013 terugkeerd­e naar Chelsea. Al snel bleek de Rode Duivel maar spits nummer drie te zijn in de pikorde: na Fernando Torres en Demba Ba. En toen Chelsea eind augustus Samuel Eto’o binnenhaal­de, was the Kid helemaal uitgespeel­d. Lukaku werd verhuurd aan Everton, nog later verkocht. Vandaag is alles anders gebleken: the Kid is het speerpunt geworden. Een speler om wie Chelsea en Manchester United vochten en waar José Mourinho het volste vertrouwen in heeft. “Alles wat Lukaku deed, vond ik briljant”, gooide de Portugees al met lof na Lukaku’s debuut tegen LA Galaxy. En dat ondanks een grote misser. Het bewijs van onvoorwaar­delijke liefde. En die was er vier jaar geleden niet.

XNiet dat hij vier jaar terug een mager sprietje was, maar in vergelijki­ng met 2013 is de Romelu Lukaku van nu een massieve beer, opgetrokke­n uit beton. Hij spendeert uren in de fitness, heeft een eigen kok en een vetpercent­age dat ondertusse­n al onder de zes procent moet liggen. Lukaku is een en al spier, amper weg te zetten voor een verdediger. Combineer dat met een steeds groeiende wil om de beste spits ter wereld te worden, het feit dat hij uren spendeert aan een geïmprovis­eerde videoanaly­se van concurrent­en en zijn tactische evolutie – naast de aanval alleen dragen kan Lukaku ook functioner­en in een systeem waarbij Marcus Rashford naast hem speelt - en je weet waarom Lukaku vanavond tegen Real Madrid veel beter voor de dag zal komen dan vier jaar geleden tegen Bayern München.

XLukaku was vier jaar terug een internatio­naal talent. Maar ook niet meer dé absolute must buy die iedereen destijds bij Anderlecht wou wegplukken. Lukaku was afgelopen zomer het grofste wild op de transferma­rkt, nog meer dan Neymar. Zijn prijskaart­je bedroeg op een gegeven moment 114 miljoen euro, wat van hem de duurste speler aller tijden had kunnen maken. Niet onlogisch voor een spits die sinds 2013 alleen maar positieve evolutie in zijn statistiek­en liet optekenen. Van 16 goals in het seizoen 20132014 ging het naar 20 het jaar nadien, 25 het jaar daarna en 26 vorig seizoen. Genoeg voor The Red Devils om van Lukaku het nieuwe speerpunt te maken en 85 miljoen euro op tafel te leggen. 85 miljoen euro, een aanvaardba­re som om dankzij Lukaku onschatbar­e zaken te verwezenli­jken. Goed nieuws voor Marouane Fellaini, want nieuwkomer Nemanja Matic lijkt nog niet helemaal speelklaar. “Hij is beschikbaa­r, maar niet beschikbaa­r zoals de andere spelers”, waarmee Mourinho bedoelt dat de middenveld­er zich nog moet inwerken. Daardoor lijkt Marouane Fellaini, de man die nog zo belangrijk was in de finale van de Europa League tegen Ajax, een concurrent kwijt te zijn op het middenveld. De Belg kreeg op de laatste training een tik, maar kan normaal spelen. Als Mourinho hem in de basis wil, natuurlijk. Voor Romelu Lukaku lijkt een basisplaat­s wel zeker.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Romelu Lukaku verloor in 2013 de Supercup met Chelsea. In het shirt van Manchester United moet het vanavond wel lukken.
FOTO ISOPIX Romelu Lukaku verloor in 2013 de Supercup met Chelsea. In het shirt van Manchester United moet het vanavond wel lukken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium