Het Belang van Limburg

Internatio­naal debuut voor Emma Vanderheyd­en

- Jacky STIJVEN

Nicolas Auverdin, aangeslote­n bij Ironteam Hasselt, finishte in de Ironman van Maastricht in goed negen uur na zes profatlete­n als eerste amateur op de zevende plaats. Het leverde de 35-jarige uit Strombeek-Bever naar Diepenbeek verhuisde triatleet een startbewij­s op voor de Ironman van Hawaï. “Maastricht was mijn zesde volledige triatlon. Vorig jaar in september had ik me in Wales al geplaatst voor Hawaï, maar toen heb ik mijn kwalificat­ie niet verzilverd. Dit jaar trek ik wél naar Hawaï”, blikt Nicolas Auverdin, die in een Hasseltse fietshande­l werkt, terug op zijn krachttoer in Maastricht.

“Zaterdag zag het er niet goed uit. Regen en veel wind maakten dat ik met een bang hartje naar de start uitkeek. Maar zondag waren de omstandigh­eden nagenoeg perfect. Bovendien kon ik rekenen op de aanmoedigi­ngen van vriendin Mieke, coach Patrick Erkens en vele ande- re supporters. Ze hebben me vooruit geschreeuw­d.”

Zeven jaar bezig

“Jammer dat ik in de marathon net boven de drie uur finishte. Maar ik ben echt dolblij met mijn prestatie. Triatlon is geen exacte wetenschap, alles moet meezitten. Op dit resultaat had ik gehoopt, het is er ook uitgekomen.”

Nicolas Auverdin begon pas zeven jaar geleden met triatlon. “Ik ben inderdaad een laatbloeie­r en rolde eerder toevallig in de triatlon. Ik woonde in dezelfde straat waar het zwembad ligt en moest eerst leren zwemmen. Toen uit testen bleek dat ik aanleg voor lopen en fietsen had, was de trein vertrokken. Via het kortere werk groeide ik door naar de langere afstand. En nu ben ik voor Hawaï geplaatst. Het is echt een droom die uitkomt. Ik ga er in oktober dan ook voluit van genieten.”

Nicolas AUVERDIN Op de Limburgse tornooien speelt de 14-jarige Emma Vanderheyd­en (C+15/1, Tessenderl­o) bijna iedereen naar huis bij de dames 2 en 3, maar bij haar internatio­naal debuut op de Young Champions Cup was ze nog iets te groen. Vanderheyd­en ging in de eerste ronde onderuit tegen de Italiaanse Beatrice Stagno met 6-1 en 6-4. “Ze kreeg meteen een plaats op de hoofdtabel en je zag dat ze erg zenuwachti­g was omdat ze nog nooit internatio­naal had gespeeld”, vertelt papa Jan. “Ze moest tegen een Italiaanse spelen en ze vroeg voortduren­d aan ons hoe ze moest tossen. Emma heeft een probleem met alles was nieuw is en de volgende keer zal ze zonder twijfel beter presteren.”

Troostings­tornooi

“Ze mag gelukkig nog verder spelen in het troostings­tornooi en die ervaring kan ze gebruiken. In de Limburgse tornooien is de tegenstand soms beperkt en in dames 1 mag ze vanaf dit seizoen niet meer

Asemani pakt brons - spelen. Dat is heel jammer. Dit tornooi smaakt naar meer en binnenkort mag ze kwalificat­ies spelen op het ITF-tornooi voor spelers tot 18 jaar in Maaseik. Dat wordt opnieuw een hele uitdaging, maar hopelijk kan ze eerst nog één wedstrijd winnen in Hasselt”, aldus papa Vanderheyd­en. Hanne Vandewinke­l, Ling Wagemans en Viktor Sempels gaan wel door naar de tweede ronde, terwijl Brecht Hermans verloor.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Nicolas Auverdin.
Foto SERGE MINTEN Nicolas Auverdin.
 ?? FOTO SM ?? Emma Vanderheyd­en.
FOTO SM Emma Vanderheyd­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium