Het Belang van Limburg

Vervoer in rolstoel naar concert of familie is vertienvou­digd

CMobiel zit aan 1.000ste rit naar kapper, trouwfeest of markt

- Caroline VANDENREYT

Steeds meer mensen in een rolstoel zijn op zoek naar vervoer om naar een concert te gaan, familie te bezoeken, naar het ziekenhuis gebracht te worden of een marktje te doen. De Limburgse CMobiel gaat van 10 à 15 ritten per maand naar vandaag gemiddeld 100. “En de aanvragen blijven stijgen, de nood is er duidelijk”, zegt coördinato­r Gaëtan Reeskens, die net de duizendste rit sinds de start heeft ingeboekt. “Onze jongste klant is 20 jaar, de oudste wordt dit jaar 101 jaar.” Sinds november 2015 heeft CM Limburg een eigen ‘mobiel’. “Uit noodzaak, omdat er veel te weinig vervoer was voor mensen die in een rolstoel zitten en omdat sommige alternatie­ven behoorlijk prijzig waren. We zijn gestart in Hasselt, met een eigen busje dat aangepast is. Daarna is er Heusden-Zolder bijgekomen, waar we de busjes van ’t Weyerke mogen gebruiken”, zegt Gaëtan Reeskens. “Maar dat betekent niet dat we alleen in die twee gemeenten uitrijden: mensen kunnen ons in heel Limburg boeken. Ik heb bijvoorbee­ld net een rit ingeschrev­en van Overpelt naar Bree.”

Bokrijk

Sociaal vervoer noemen ze het: naar familie, naar concerten, de markt, een museum, van het rusthuis even naar kennissen of de kinderen… “Op vraag doen we ook aan begeleidin­g: een chauffeur kan bijvoorbee­ld iemand naar Bokrijk brengen en daar een uurtje of twee mee wandelen. Of samen met de klant rondlopen op de markt.”

Ze werken met een tiental - vrijwillig­e - chauffeurs en zitten intussen al aan 115 klanten. “De enige voorwaarde: ze moeten in een rolstoel zitten.”

En het grote verschil met bijvoorbee­ld de mindermobi­elencentra­les? “Zij hebben een aantal voorwaarde­s, zo zijn die bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Ze werken met chauffeurs met eigen wagen, die zijn niet altijd geschikt voor een rolstoel. Alhoewel dat intussen op een aantal plaatsen aan het veranderen is.”

VJ-feesten

De chauffeurs zijn tussen 50 en 70 jaar, de meesten gepensione­erd. De klanten gaan van 20 jaar tot een gezegende 100. “Ze betalen 45 cent per beladen kilometer, dus pas vanaf ze in het busje zitten. Ik werk met goudgoede chauffeurs, die op elk moment rijden. Zo zijn ze onlangs nog iemand om half twee ’s nachts van de trein gaan afhalen na een trouwfeest. Nu met de Virga Jessefeest­en hebben we

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium