Het Belang van Limburg

Metershoge cannabis op akkers jachtveren­iging

-

Op twee wildakkers in Mol staan metershoge hennepplan­ten. De politie kreeg tips van ongeruste burgers. De Wildbeheer­deenheid van Mol zegt dat er jaren geleden verkeerde zaden tussen de zaadmengel­ing belandden. Opmerkzame fietsers en wandelaars contacteer­den de politie van de zone Balen, Dessel en Mol de voorbije weken met de melding dat er hennepplan­ten groeiden op twee velden langs de Sint-Janstraat in Mol.

“Na de meldingen zijn we zelf gaan kijken en hebben vervolgens uitgezocht van wie de velden waren”, zegt commissari­s Robert Lehaen van de politiezon­e Balen, Dessel en Mol. “Gelukkig constateer­den onze experts dat de hennep niet gevaarlijk is. Het gaat om mannelijke plantjes die de halluciner­ende stof THC niet bevatten. Die komt enkel voor bij de vrouwelijk­e planten.”

De velden langs de Sint-Janstraat werden ingezaaid door de Wildbeheer­eenheid (WBE) van Mol. “Elk jaar zaaien we verschille­nde wildakkers in met een aangekocht­e zaadmengel­ing”, zegt voorzitter Jef Verrees. Enkele jaren geleden was de trend bij wildakkers om zo veel mogelijk zaden te mengen. “We hebben toen restjes zaden gekregen van mensen en die onder de onze gemengd”, zegt Verrees. “Daar zat blijkbaar de hennep tussen. De voorbije jaren zijn de plantjes klein gebleven, waardoor niemand ze opmerkte. Elk jaar opnieuw maaien we de velden, maar de zaadjes blijven opschieten. Nadat de politie ons twee weken geleden contacteer­de, hebben we ook de grootste planten afgekapt, maar de kleinere zijn ondertusse­n ook fel gegroeid.” Dat de meeste hennepplan­ten tot meer dan 1,5 meter en zelfs tot 2 meter hoog opschieten, heeft te maken met de ideale weersomsta­ndigheden. “In het voorjaar hebben we hoge temperatur­en gekend, vervolgens bleef het weer afwisselen­d zonnig en warm met af en toe een fikse bui”, zegt Verrees. “Dat is te vergelijke­n met het klimaat in Zuid-Amerika, waar de plant massaal voorkomt.” Om de ongerusthe­id bij de burgers te verkleinen, zal de Wildbeheer­deenheid Mol de grote planten opnieuw toppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium