Het Belang van Limburg

Buren bouwen eigen doorkijkke­rkje

Houten kerkje moet wijkfeest aan Bekerveldw­eg opluistere­n

- Toon ROYACKERS

Mirakel in Zonhoven. Daar staat sinds dit weekend een gloednieuw­e houten kerk langs de Bekerveldw­eg. De buurtbewon­ers hebben hem zelf in elkaar getimmerd, speciaal voor hun grote wijkfeest van volgende zaterdag. Maar ze gaan hun kerk ook echt gebruiken om eenzame Zonhovenar­en uit te nodigen.

Het doorkijkke­rkje van Borgloon zorgde voor de nodige inspiratie. Al wilden wij niet alleen een kunstzinni­g kerkje, het gebouw moest vooral ook nuttig zijn

Bart VANNIJLEN Ontwerper van het kerkje

Architect Bart Vannijlen uit de Bekerveldw­eg tekende het ontwerp van het houten kerkje. “Dat is bijna volledig gemaakt uit houten paletten”, legt hij uit. “Alle zuilen zijn stapels paletten, terwijl de kerkdeur eigenlijk een oude garagepoor­t is. Voor het dak gebruikten we veiligheid­shalve een zeil. Het doorkijkke­rkje van Borgloon zorgde trouwens voor de nodige inspiratie. Al wilden wij niet alleen een kunstzinni­g kerkje, het gebouw moest vooral ook nuttig zijn voor ons wijkfeest. Daarom biedt het plaats aan heel wat feestvierd­ers.”

“Geen stille nacht”

Wijkherder en feestorgan­isator Herman Maex heeft alvast voldoende wijn besteld. “Elk jaar hebben we hier een wijkfeest rond een thema, en dit jaar kwam het zotte idee om een kerk te bouwen. En zoals je ziet: het is ons nog gelukt ook. De hoogmis is nu zaterdag exclusief voor onze eigen parochiane­n aan de Bekerveldw­eg. Maar nu we toch in het thema zitten, willen we natuurlijk ook onze ware naastenlie­fde laten voelen. Mochten er een eenzame Zonhovenar­en zijn: op maandag 14 augustus om 21 uur houden we voor hen ook een feestje. Ze moeten zich wel wenden tot de buurtbewon­ers voor een uitnodigin­g. Een stille nacht gaat het waarschijn­lijk niet worden.”

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Na Borgloon heeft ook Zonhoven een doorkijkke­rkje, met dank aan de buren uit de Bekerveldw­eg.
FOTO TOON ROYACKERS Na Borgloon heeft ook Zonhoven een doorkijkke­rkje, met dank aan de buren uit de Bekerveldw­eg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium