Het Belang van Limburg

Kwadwo eerste ivf-baby in Afrika met methode van professor Ombelet

Eerste ivf-baby in Afrika geboren met goedkope methode van Willem Ombelet (ZOL)

- Chris NELIS

GENK/ACCRA - Maandag is in Ghana Kwadwo geboren, de eerste Afrikaanse baby waarbij de zwangersch­ap tot stand kwam met de goedkope ivf-methode van professor Willem Ombelet van het ZOL in Genk. De gezonde jongen weegt 3,3 kilo. De techniek van Ombelet laat ouders toe om aan 5 procent van de prijs – 200 in plaats van 4.000 euro - hun kinderwens te vervullen.

GENK/ACCRA - Maandag werd in Ghana Kwadwo geboren. De jongen van 3,3 kilo is het eerste Afrikaanse kind waarbij de zwangersch­ap tot stand kwam met de goedkope ivf-methode van professor Willem Ombelet van het ZOL in Genk. De techniek van Ombelet en zijn team laat ouders toe om aan 5 procent van de prijs hun kinderwens vervullen. Dus 200 euro in plaats van gemiddeld 4.000 euro. “We hopen op een wereldwijd­e doorbraak van de techniek. Want vooral voor vrouwen in derdewerel­dlanden leidt onvruchtba­arheid vaak tot verstoting door hun man”, zegt Ombelet.

De revolution­aire techniek van de fertilitei­tsspeciali­sten van het ZOL werd drie jaar geleden voorgestel­d en was toen wereldnieu­ws. Dankzij de methode van Willem Ombelet en zijn team kan in-vitroferti­lisatie voor 5 procent van de gangbare prijs uitgevoerd worden. “Een ivf-behandelin­g kost gemiddeld 4.000 euro, maar voor heel wat onvruchtba­re koppels is dat onbetaalba­ar”, zegt professor Ombelet. “Met onze techniek kunnen we de behandelin­g voor 200 euro uitvoeren. In België, Nederland en Duitsland zijn vanuit ons fertilitei­tscentrum zo al 89 kinderen geboren. Kwadwo is het allereerst­e kindje in Afrika dat met de hulp van onze methode het leven ziet. Het tweede is inmiddels op komst.”

Verstoting

En dat is schitteren­d nieuws, want de ouders van Kwadwo zijn één van de doelgroepe­n voor wie Ombelet en zijn team de methode net ontwikkeld hebben. “Voor vrouwen in derdewerel­dlanden leidt onvruchtba­arheid immers vaak tot levensgrot­e problemen. Ze lopen het risico om door hun echtgenoot in de steek gelaten te worden, en door hun familie te worden verstoten. Bovendien hangt voor deze ouders de kans op een menswaardi­ge oude dag vaak af van het feit of ze wel of geen kinderen te hebben. Maar ook voor ouders in Westerse landen is onze techniek een uitkomst, want veel van hen hebben niet de financiële slagkracht om een traditione­le ivf-behandelin­g te bekostigen.”

Toch kost het Ombelet en zijn team veel moeite om juist in ontwikkeli­ngslanden hun baanbreken­de methode toe te passen. “De administra­tieve rompslomp waaraan we vooral in Afrikaanse landen het hoofd moeten bieden, is haast niet te overzien. Elk land stelt andere eisen wat betreft de invoer van de medische apparatuur. Procedures kunnen maanden aanslepen. Bovendien krijgen we op heel wat plaatsen in de wereld tegenstand van de traditione­le ivf-lobby. Zij verzetten zich tegen onze goedkope techniek omdat die de oude methode op de helling zet. Dat gebeurt subtiel, bijvoorbee­ld door een sfeer van wantrouwen te creëren of door in te praten op artsen die enkel vertrouwd zijn met het oude ivf-systeem.” Nochtans zijn heel wat fertilitei­tscentra wereldwijd geïnteress­eerd in de nieuwe methode, aldus de Genkse vruchtbaar­heidsspeci­alist. “Onder meer in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Egypte, China en India is er concrete belangstel­ling. In het Portugese Porto zijn artsen al gestart met onze methode, en in China, Engeland en Egypte is dat slecht een kwestie van tijd als de studies zijn afgerond.”

Voor vrouwen in derdewerel­dlanden leidt onvruchtba­arheid vaak tot levensgrot­e problemen Willem OMBELET Fertilitei­tsarts ZOL

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ?? FOTO HBVL ?? Kwadwo is een teken van hoop voor veel mensen in derdewerel­dlanden voor wie ivf onbetaalba­ar is.
FOTO HBVL Kwadwo is een teken van hoop voor veel mensen in derdewerel­dlanden voor wie ivf onbetaalba­ar is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium