Het Belang van Limburg

Groene lijn voor alle vragen over eiercrisis

Boerenbond schat schade op 10 miljoen euro

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De federale regering heeft gisteren beslist om een groen nummer te laten installere­n voor alle vragen van de consumente­n over de eiercrisis. De Boerenbond schat de schade inmiddels op 10 miljoen en vraagt steun aan de regering.

Bij de eieren van de 86 bedrijven die onderzocht zijn op fipronil is plots één staal opgedoken waarvan de waarden te hoog liggen. Het gaat om een staal dat op 18 juli met 0,076 mg/kg nog onder de Europese drempel van 0,72 mg/kg lag

en bij een tegenexper­tise op een tweede staal - door het bedrijf gevraagd - op 0,92 mg/kg uitkomt.

De verwarring wordt zo elke dag groter en vanuit heel Europa komen vragen. Landbouwex­pert Luc Busschaert schat de schade voor de sector op 8 miljoen euro. De Boerenbond komt uit op 10 miljoen en vraagt steun, hoewel Schauvlieg­e eerder al aangaf dat hier geen geld voor is. De regering heeft gisteren aan het FAVV gevraagd om een groen nummer (0800/13.550) te installere­n waar consumente­n terecht kunnen met al hun vragen. Vandaag moeten gedelegeer­d bestuurder Herman Diricks en Jean-Marie Dochy, directeur-generaal controle van FAVV, aan het parlement uitleg geven over de eiercrisis.

HASSELT - Bij de eieren van de 86 bedrijven die onderzocht zijn op fipronil is intussen - bij een tegenexper­tise - één staal opgedoken waarvan de waarden wel degelijk te hoog liggen. “En bij een staal in mei zijn er ook al waarden genoteerd die boven de Europese grens liggen”, zegt Europees Parlements­lid Bart Staes (Groen). De regering heeft intussen beslist om een groen nummer te installere­n voor alle vragen. Drie bedrijven die gecontrole­erd zijn door het labo van het betwiste staal, worden intussen opnieuw geblokkeer­d.

Zowel gedelegeer­d bestuurder Herman Diricks als Jean-Marie Dochy, directeur-generaal controle van het FAVV zullen vandaag aan het parlement uitleg moeten geven over de eiercrisis en hun communicat­ie. Dat zal nodig zijn, want de verwarring wordt elke dag groter en van overal komen er vragen: vanuit Europa, Frankrijk en Duitsland.

Gisteren gaf het FAVV plots aan dat er nu toch één staal is waar de waarde (beduidend) hoger is dan de Europese norm. Na een staalname op zijn bedrijf op 18 juli had een boer van het FAVV te horen gekregen dat er 0,076 mg/kg fipronil in zijn eieren zat en hij die dus moest vernietige­n. De boer ging niet akkoord en vroeg een tegenexper­tise aan. De eieren uit hetzelfde staal werden opnieuw getest en plots werd er 0,92 milligram ontdekt. Dat betekent dat de Europese veiligheid­sdrempel is overschred­en: vanaf 0,72 mg/kg is er wél een risico voor de gezondheid. “Deze eieren waren op 18 juli geblokkeer­d en in principe hebben ze de consument niet bereikt”, zei het FAVV gisteren, dat een onderzoek doet naar het verschil in resultaten.

“Ook bij deze nieuwe hoogste waarde

zou een volwassen persoon van 50 kilo na het eten van acht eieren in 24 uur niet direct ziek worden, maar wel een hoger risico lopen op slapeloosh­eid, hoofdpijn of epileptisc­he aanvallen. Voor een kind van 25 kilo gaat het om vier eieren”, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven).“Maar zo’n verschil in metingen is natuurlijk wel bizar. Ik ben benieuwd naar de uitleg.”

“Vragen bij norm FAVV”

“Uit Europese documenten blijkt dat er ook in een staal dat half mei is genomen al tot 1,2 mg/kg is gemeten”, zegt Staes. “Dus ruim boven de Europese drempel die het FAVV hanteert. Al heb ik ook vragen bij die norm van het FAVV. In Nederland gebruiken ze gewoon de regel dat je niet meer dan 0,005 mg/kg aan fipronil in een ei mag hebben, zoals Europa voorschrij­ft. Maar het FAVV baseert zich op de regel van maximaal 0,009 mg/kg voor een persoon. Als ik dat uitreken dan mag een persoon van 50 kilo maximaal 0,045 mg/kg fipronil hebben, terwijl het FAVV een grens van 0,72 mg hanteert. Ze gaan er dus van uit dat iedereen 80 kilo weegt.” Staes vraagt zich ook af waarom het FAVV pas op 20 juli alarm heeft geslagen bij Europa. “Voor een staal dat al dateert van half mei en waar zij in juni al van op de hoogte waren. Als er dan toch niets aan de hand is, waarom slaan ze op 20 juli dan wel alarm?” Ondermeer zijn partijgeno­te Anne Dedry zal vandaag in de Kamer die vragen stellen. Landbouwex­pert Luc Busschaert heeft intussen de indruk dat hij de dioxinecri­sis van 1999 opnieuw beleeft. Hij heeft ook een schatting gemaakt van de kosten. “Ik denk dat we momenteel aan een schade van 8 miljoen euro zitten”, zegt hij. “In Nederland gaan ze uit van 150 à 200 miljoen euro, maar dat is overdreven.”

In tegenstell­ing tot de dioxinecri­sis is de overheid niet van plan om de schade te betalen. Landbouwsc­hade zit intussen bij Vlaanderen en bevoegd minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) heeft eerder deze week gezegd dat de schade verhaald moet worden op wie ze heeft veroorzaak­t. Want als die uit de pot van landbouwst­eun moet komen, dan moet er daarop bespaard worden. De Boerenbond heeft gisteren dan weer duidelijk gemaakt dat ze wél op steun van de overheid rekenen. Zij schatten de schade op 10 miljoen euro.

Eierprijs gestegen

Busschaert begrijpt ook niet waarom er in Nederland veel meer eieren zijn boven de Europese grenswaard­e. Want bij ons is er tot nu toe volgens het FAVV sprake van maar één staal. “Toch hebben ze het ontluizing­smiddel op dezelfde manier gebruikt. Vreemd. In elk geval wordt er in Nederland heel anders gecommunic­eerd. De Nederlands­e Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zet de lotnummers van de besmette eieren op hun website en ze zetten er duidelijk bij of dit schadelijk is voor kinderen of voor volwassene­n.” Intussen is de eierprijs op de veiling met 6 procent gestegen. “Dat komt omdat de vraag groter is dan het aanbod, maar als straks die eieren weer allemaal op de markt komen, zal de prijs weer dalen”, voorspelt Busschaert.

Waarom heeft het FAVV pas op 20 juli alarm geslagen bij Europa voor een staal dat al dateert van half mei en waar zij in juni al van op de hoogte waren?

Bart STAES, Europees Parlements­lid (Groen)

 ?? uitkomt.
FOTO BELGA ?? Gisteren gaf het FAVV aan dat er toch één staal is waar de waarde hoger is dan de Europese norm. Het gaat om een staal dat op 18 juli met 0,076 mg/kg nog onder de Europese drempel van 0,72 mg/kg lag en bij een tegenexper­tise op een tweede staal - door...
uitkomt. FOTO BELGA Gisteren gaf het FAVV aan dat er toch één staal is waar de waarde hoger is dan de Europese norm. Het gaat om een staal dat op 18 juli met 0,076 mg/kg nog onder de Europese drempel van 0,72 mg/kg lag en bij een tegenexper­tise op een tweede staal - door...
 ?? FOTO BDW ??
FOTO BDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium