Het Belang van Limburg

“Keuze Marquez compleet fout”

STVV bekent schuld na ontslag trainer

- Roger COX

Het ontslag van coach Bartolomé Tintin Marquez bij de Kanaries na amper 53 dagen zinderde ook gisteren nog na. Lang geleden dat een persconfer­entie op Stayen nog zo druk bijgewoond werd door de media. Opvallende afwezige tijdens het vragenuurt­je: Roland Duchâtelet. Het was Philippe Bormans, die de kastanjes uit het vuur mocht halen. Meest opvallende quote van de CEO: “Hebben wij met Marquez een inschattin­gsfout gemaakt? Nee, dat denk ik niet. Hebben wij een foute keuze gemaakt? Dat denk ik wel. Er is niet één schuldige, we zijn allemaal schuldig.” Een bloemlezin­g in zes bedrijven.

Je begint bij elke trainer met twijfels. Maar hier werden die alleen maar erger. Marquez zat niet op dezelfde golflengte als de rest van de staf Mijn mailbox puilt uit van de sollicitat­ies. De coach die komt, heeft in ieder geval nu al een spelersker­n die zo sterk is als die van vorig seizoen

1. VOORGESCHI­EDENIS

“We hebben dit seizoen een woelige start gekend. Nog voor de start van de voorbereid­ing ging Ivan Leko in op een voorstel van Club Brugge. Dat hadden we niet verwacht, vergeet niet dat Leko pas voor twee seizoenen had bijgeteken­d. Wij moesten dus dringend op zoek naar een nieuwe coach die paste bij het profiel van de club. We hadden aanvankeli­jk een lijst met namen, maar die moesten we telkens weer updaten, omdat er bijvoorbee­ld coaches waren die werk vonden. Uiteindeli­jk hebben we vijf kandidaten ontmoet. Tintin was de coach die erbovenuit stak. Zijn voetbalvis­ie sprak ons aan, zijn voetbalbel­eving ook. We waren daar heel erg door gecharmeer­d.”

2. VERKEERDE KEUZE

“Hebben we, achteraf gezien, een inschattin­gsfout gemaakt? Ik denk het niet. Hebben we een verkeerde keuze gemaakt? Ik denk het wel. Maar je moet alles in zijn context zien. We waren in tijdnood en daardoor zijn we misschien overhaast te werk gegaan. Het gevoel zat goed, dus zijn we te weinig doorgegaan op een aantal cruciale punten. Punten die later breekpunte­n bleken te zijn. Een voorbeeld: de fysieke voorbereid­ing. Op Stayen gaan we al jaren methodisch te werk.

Philippe BORMANS Wij waren de eerste club die de gps invoerde. Meetbare resultaten, daar draait het bij ons om. Wel, meneer Marquez ging meer balgericht te werk. Daarover ontstonden meningsver­schillen. En zo waren er nog een aantal zaken. Kijk, je begint bij elke trainer met twijfels. Maar hier werden die alleen maar erger. Marquez zat niet op dezelfde golflengte als de rest van de staf. De communicat­ie? Die was misschien niet optimaal. Maar dat

Philippe BORMANS hadden we wel opgelost, als het op het vlak van de dagelijkse werking goed had gezeten. De match was er niet.”

3. CONFRONTAT­IE

“De voorbije weken is er intens overleg gepleegd. Maar we geraakten er niet uit. Vergelijk het met het gevoel wanneer je een straat inrijdt en dat plots een doodlopend­e straat blijkt te zijn. Dus waren er twee opties: ofwel de zaken op hun beloop laten en pas na 5-6 speeldagen zeggen: het werkt niet. Ofwel het probleem nu onder ogen zien en de confrontat­ie aangaan. Dat is wat er gebeurd is. Vervolgens hebben we in onderling overleg beslist de samenwerki­ng te beëindigen. We hebben een goed gesprek gehad en gaan als vrienden uit elkaar. Ik denk dat dit de enige juiste beslissing was. Op dit ogenblik is er nog geen schade aangericht. We kunnen nog bijsturen.”

4. CLUBFILOSO­FIE

“Zes jaar geleden zijn wij hier gestart met een financiële put en een degradatie. Daarna hebben we jaar na jaar stapjes vooruit gezet. Sportief hebben we er drie jaar over gedaan om naar eerste klasse terug te keren. Daarna hebben we werk gemaakt van een clubfiloso­fie, we wilden minder afhankelij­k worden van de hoofdcoach. We hebben een technische en medische staf samengeste­ld die past bij die filosofie. Eddy Rob, Jos Beckx en ga zo maar door, zij zijn waar STVV voor staat. Een coach moet achter hun verhaal staan. Kan die zich niet over de meningsver­schillen heen zetten, dan wordt het moeilijk. Wij houden vast aan die manier van werken.”

5. PROFIEL

“Het profiel van de nieuwe trainer borduurt daarop voort. Hij moet geloven in het project STVV. Verder moet hij communicat­ief sterk zijn. Ik bedoel daar niet mee dat hij Nederlands moet

spreken of dat zijn Engels foutloos moet zijn. Nee, wat telt, is dat hij zijn boodschap kan overbrenge­n. Verder moet hij gedreven zijn. Ervaring is in dit verhaal minder essentieel. Wij hebben in het verleden al onervaren coaches de kans gegeven. Remember Ferrera en Leko. En we hebben ervaren trainers de gelegenhei­d gegeven om hun carrière te relanceren. Mijn mailbox puilt uit van de sollicitat­ies. De coach die komt, heeft in ieder geval nu al een spelersker­n die zo sterk is als die van vorig seizoen.”

6. TIMING

“We gaan onszelf geen tijdsdruk opleggen. Het is heel goed mogelijk dat Chris O’Loughlin en zijn team zondag tegen Standard de sportieve touwtjes in handen zullen hebben. We hebben het volste vertrouwen in hen. Ik was trouwens verrast door de verslaggev­ing in bepaalde media. Het werd zo voorgestel­d alsof STVV een duiventil is. Terwijl het de eerste keer in zes jaar is dat we een coach tijdens het seizoen ontslaan. De laatste was Guido Brepoels.”

 ??  ??
 ??  ?? CEO Philippe Bormans gaf uitleg bij het ontslag van Marquez: “De match was er niet.”
CEO Philippe Bormans gaf uitleg bij het ontslag van Marquez: “De match was er niet.”
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium