Het Belang van Limburg

Amper controle op werven waar asbest verwijderd wordt

Slechts 36 inspecties in vijf jaar bij vergunde bedrijven in Limburg

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Er is veel te weinig controle op werven waar asbest wordt verwijderd. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams volksverte­genwoordig­er Wilfried Vandaele (N-VA) opvroeg bij leefmilieu­minister Joke Schauvlieg­e (CD&V). “In Limburg waren er in de afgelopen vijf jaar slechts 36 controles bij vergunde bedrijven en 30 bij niet-vergunde bedrijven.

Het zou logisch zijn dat de overheid controles op asbest zou doen op plaatsen waar asbest verwijderd of gebroken wordt. Op de werven is de blootstell­ing voor de volksgezon­dheid het grootst. Maar uit cijfers blijken die controles minimaal. In heel Vlaanderen werd er op vijf jaar tijd amper 331 gecontrole­erd bij bedrijven die een vergunning hebben voor astbestver­wijdering. In VlaamsBrab­ant deed de Vlaamse Milieu-inspectie 158 controles, in Oost-Vlaanderen waren er dat 81 en in Antwerpen en Limburg telkens 36. In West-Vlaanderen liggen ze blijkbaar het minst wakker van asbest want daar deed men 10 controles op vijf jaar tijd.

“Verontrust­end”

Go4Circle, de bedrijfsfe­deratie van de circulaire economie, filterde uit deze controles de containerp­arken en stortplaat­sen die normaal gezien in regel moeten zijn met het asbestbele­id en ontdekte dat slechts één derde van de arbeidsins­pecties op de werf zelf plaatsvind­t. Bedrijven zonder erkenning worden nog veel minder gecontrole­erd. In Limburg rukte de milieu-inspectie 30 keer uit voor een controle bij een niet-asbestverw­erkend bedrijf, in Antwerpen 2 keer en in West- en Oost-Vlaanderen niet één keer. “En dat is nogal verontrust­end”, zegt Maarten Geerts van Go4Circle. “Wie het nieuws gevolgd heeft, weet dat er een aantal cowboys in de sector zitten die niet alles volgens het boekje doen. Daarom pleiten we voor veel meer controles op de werven zelf want dat is de plek waar asbest verwijderd worden. Als je aan de bron controleer­t, wordt het risico kleiner.”

Pakkans

We konden ook de lijst bemachtige­n van Limburgse bedrijven die gecontrole­erd werden door de milieu-inspectie. Opvallend is dat een aantal grote afbraakbed­rijven uit onze provincie in de afgelopen vijf jaar niet één controleur over de vloer kreeg. “Het is ons niet duidelijk op welke manier de milieu-inspectie een keuze maakt, maar dat er meer controles nodig zijn in de sector is wel duidelijk. De pakkans is nu veel te klein”, vindt Geerts. “Asbest kan nog veel te gemakkelij­k onder de radar blijven en als het aangetroff­en wordt in gerecyclee­rde granulaten - aan het einde van de keten, is het veel te laat”, zegt Wilfried Vandaele. “Het zwakke punt zit bij de afbraak, want daar is het gevaar voor de volksgezon­dheid het grootst. En precies daar zijn er te weinig controles.”

Ook voor de grote verschille­n in aantallen controles tussen de provincies ziet Vandaele geen verklaring: “Blijkbaar legt de ene dienst van de milieu-inspectie meer ijver aan de dag dan de andere en dat zorgt ervoor dat in sommige provincies cowboys vrij spel hebben. Het wordt tijd voor een goede handhaving.”

Er zit een aantal cowboys in de sector die niet alles volgens het boekje doen, daarom pleiten we voor veel meer controles

Maarten GEERS, Go4Circle

Lokale toezichtho­uders

“Men haalt de controles van verschille­nde instanties door elkaar”, zegt Brigitte Borgmans van het departemen­t Omgeving. “Beschermin­g van de werknemers tegen de risico’s van blootstell­ing aan asbest is een federale bevoegdhei­d van de FOD Werkgelege­nheid. Wij controlere­n asbestgere­lateerde afbraakwer­ken bij klasse 1-bedrijven, stortplaat­sen en afvalverwe­rkingsbedr­ijven. Het verschil in controles tussen provincies wordt wellicht veroorzaak­t omdat bv. in Vlaams Brabant heel wat bedrijven zitten die gespeciali­seerd zijn in bouwen sloopafval.”

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Er is veel te weinig controle op werven waar asbest wordt verwijderd.
Foto TOM PALMAERS Er is veel te weinig controle op werven waar asbest wordt verwijderd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium