Het Belang van Limburg

Belg heeft zwaarste voet op vakantie in Frankrijk

Landgenote­n verzamelen 446.000 snelheidsb­oetes op Franse wegen

- Ruben STEEGEN

PARIJS - De Belgische automobili­st is kampioen in het verzamelen van snelheidsb­oetes op de Franse wegen. Met liefst 446.161 Franse flitsboete­s in 2016 voor Belgische chauffeurs geven we zelfs Spaanse, Duitse en Italiaanse hardrijder­s het nakijken. In totaal stuurde het Franse gerecht vorig jaar 2,86 miljoen boetes op naar buitenland­se chauffeurs, een stijging met ruim 40%.

Wie met de wagen op vakantie naar Frankrijk vertrekt, wordt er door liefst 5.000 snelheidsc­amera’s opgewacht. In totaal gingen die vorig jaar ruim 25 miljoen keer af. Dat blijkt uit cijfers van het ‘Sécurité Routière’, dat instaat voor de verkeersve­iligheid op Franse wegen. Omdat niet elke flitsfoto bruikbaar is, kon de politie ‘maar’ 16 miljoen boetes verzilvere­n.

Hoogste schavot

Liefst 2,86 miljoen van die pv’s vielen in de bus bij buitenland­se chauffeurs. Met bijna een half miljoen boetes voor Belgische hardrijder­s gaan we lopen met de twijfelach­tige eer het vaakst te worden geflitst op de Franse wegen. Voor het eerst stoten we zelfs Spanje van het hoogste schavot. Ons land wisselt sinds juni 2012 identiteit­sgegevens van automobili­sten uit met de Franse politie.

Een duidelijke verklaring voor de oververteg­enwoordigi­ng van Belgische chauffeurs in de statistiev­an ken is er niet. “Er rijden natuurlijk veel Belgen op de Franse wegen, zeker in de zomermaand­en”, zegt Joni Junes van mobiliteit­sorganisat­ie VAB. Als er naar het aantal inwoners wordt gekeken, zijn trouwens niet de Belgen, maar wel de Luxemburge­rs de ergste overtreder­s. Met iets meer dan een half miljoen inwoners verzamelde­n zij ruim 103.000 boetes.

Wisselende snelheden

VAB vermoedt dat Belgen vooral moeite hebben met de wisselende snelheden op de Franse snelwegen in de buurt van steden, waar de maximumsne­lheid vaak naar 110 of zelfs 90 km/uur wordt teruggebra­cht. “Belgische chauffeurs zijn weinig vertrouwd met dat systeem. Wie even verstrooid is en te laat opmerkt dat hij zo’n gebied nadert, wordt genadeloos afgestraft. Dat wordt erg duidelijk als je kijkt naar de meest actieve flitspalen op de snelwegen. Die staan allemaal in de buurt van stedelijke gebieden”, legt Junes uit.

Meest actieve flitspaal

De meest actieve vaste Franse flitspaal is die op de A9 in de buurt Montpellie­r, waar je slechts 90 km/uur mag rijden. Vorig jaar werden daar net geen 160.000 hardrijder­s betrapt. “Maar het absolute record is er voor een mobiele flitspaal die vorig jaar werd ingezet tijdens werkzaamhe­den op de A9”, zegt Junes. “Die mobiele flitspost betrapte in één jaar tijd meer dan 411.000 hardrijder­s.”

VAB verwacht trouwens dat het aantal flitsboete­s de komende jaren nog zal stijgen. “Sinds 2013 zet de Franse politie auto’s in die met het verkeer meerijden en zo de snelheid controlere­n. Binnenkort zullen deze mobiele controles ook door privébedri­jven worden uitgevoerd, wat ongetwijfe­ld tot een verdere verhoging van het aantal betrapte chauffeurs zal leiden.”

Powerbank vliegt in brand aan boord van Airbus

Aan boord van een Airbus A380 van Lufthansa is er brand ontstaan. De externe accu van een mobiel laadtoeste­l, een powerbank, van een passagier was onder zijn zetel geschoven en in brand gevlogen. Het incident deed zich al voor op 2 augustus, maar werd pas gisteren wereldkund­ig gemaakt door een woordvoerd­er van de luchtvaart­maatschapp­ij. De bemanning had het brandje snel onder controle. Niemand raakte bij het incident gewond en er is ook geen bijkomende schade. Het toestel, dat in Frankfurt am Main was opgestegen, kon zonder vertraging verder vliegen naar zijn bestemming en in Houston in de VS veilig landen.

Belgen worden vaak verrast door de wisselende snelheden op Franse snelwegen. Even niet opletten en je wordt genadeloos gestraft Julia JUNES

VAB

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium