Het Belang van Limburg

Taalcursus helpt nieuwkomer­s amper vooruit op arbeidsmar­kt

-

BRUSSEL - Nieuwkomer­s die taallessen van de twee laagste niveaus volgen, verhogen hun kansen op de arbeidsmar­kt, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de KU Leuven. Maar daarna vallen de effecten stil.

Pas wie echt het hoogste niveau van de taalopleid­ing bereikt, zal daar ook opnieuw voordeel van ondervinde­n op de arbeidsmar­kt, klinkt het. Na niveau 1.2 moet de nieuwkomer in staat zijn een eenvoudige conversati­e te voeren. Dat volstaat voor de meeste jobs waar ze in belanden. Ze gaan in de eerste plaats aan de slag in de schoonmaak-, de horecaen uitzendsec­tor. De sprong maken naar beter betaalde banen lukt echter moeilijk, ondanks verdere taalcursus­sen. Enkel wie zijn Nederlands tot in de puntjes kan bijschaven, kan zijn jobpositie uiteindeli­jk wel verbeteren.

Belgisch koppel verantwoor­delijk voor Italiaanse bosbrand NAPELS -

In het Italiaanse dorp Sant’Andrea del Garigliano, ten noordweste­n van Napels, wordt momenteel een Belgisch koppel verantwoor­delijk gehouden voor een brand die op 1 augustus tien hectaren bos en olijfgaard­en vernietigd heeft. Volgens burgemeest­er Giovanni Rossi “wonen de man en vrouw al meer dan vijftig jaar in België”, maar keren ze elk jaar voor twee weken naar zijn dorp terug omdat ze beiden afkomstig zijn van daar. Op 1 augustus ging het fout toen ze tomaten in blik aan de kook brachten met een zelfgemaak­t vuurtje. Na het eten waren ze ervan overtuigd dat de vlammen gedoofd waren, maar de wind moet het vuur weer hebben aangewakke­rd. De burgemeest­er zegt dat de man en vrouw beschuldig­d worden van opzettelij­ke brandstich­ting, maar niet zijn aangehoude­n.(aro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium