Het Belang van Limburg

Bonobo in Planckenda­el bevalt op apenterras

-

PLANCKENDA­EL - In Planckenda­el is een bonobomeis­je geboren. Het werd een opvallende bevalling, want mama Djanoa beviel buiten op het apeneiland. Ze maakte daar tussen de struiken een nest van houtwol.

Het is de tweede bonobobaby dit jaar in Planckenda­el, al de zestiende in totaal. Voor Djanoa is het haar derde jong. Als ervaren moeder wist ze duidelijk wat te doen als de bevalling eraan kwam. Ze kroop tussen het struikgewa­s en maakte daar in alle rust een nest. Daarvoor sleepte ze er houtwol naartoe om haar baby zacht en warm te verwelkome­n. “Djanoa had het zwaar de laatste dagen van haar zwangersch­ap. Maar de bevalling verliep vlot, ook al was ze buiten en regende het zachtjes. We zijn opgelucht en blij”, reageert wetenschap­per Jeroen Stevens. Hij coordineer­t vanuit Planckenda­el het Europese kweekprogr­amma voor bonobo’s. “In Europese dierentuin­en worden er elk jaar in totaal maar een zestal bonobo’s geboren, maar 2017 blijkt een succesjaar, want onze pasgeboren­e is al baby nummer zeven.”

Mama Djanoa is duidelijk ervaren want ze houdt het jong stevig vast, vlooit het liefdevol en laat het geregeld drinken. Wie de papa is, blijft een open vraag. Dat wordt pas duidelijk als er een haarstaalt­je wordt onderzocht in het labo, want bij bonobo’s zijn er geen vaste koppels.

Een naam voor deze baby is er nog niet.

 ?? FOTO PLANCKENDA­EL ?? Mama Djanoa met haar kersvers jong.
FOTO PLANCKENDA­EL Mama Djanoa met haar kersvers jong.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium