Het Belang van Limburg

Laurent wilde ook een speech geven op pro-Erdogan-bijeenkoms­t

Aanwezighe­id Laurent op viering in Chinese ambassade: blunder of provocatie?

- Kim CLEMENS / Hannes CATTEBEKE

Was zijn passage langs de Chinese ambassade een blunder of een bewuste provocatie? Een teken van naïviteit of net van kwade wil? Nu prins Laurent zo bezorgd is over zijn dotatie dat hij zijn advocaat heeft geraadplee­gd, blijft die vraag hangen. Mensen die hem kennen, denken dat de waarheid ergens in het midden ligt. “Hoe dan ook zou hij moeten weten dat hij de regels moet volgen”, zegt Herman De Croo (Open Vld). Een verjaardag­staart aansnijden voor het Chinese volksleger. Een speech voor Erdogan-aanhangers (zie kader). Kan prins Laurent niet vooraf inschatten dat het misschien niet de slimst gekozen actes de présence zijn? Ogenschijn­lijk was de prins zich van geen kwaad bewust. De foto op de Chinese ambassade twitterde hij zelfs zelf de wereld in.

“De prins is niet bijster intelligen­t”, zegt Mario Danneels daarover. De koningshui­skenner schreef enkele jaren geleden nog een spraakmake­nd boek over de jongste telg van Albert en Paola. “Daarnaast is hij ook nog eens slecht omringd. Hij weigert gebruik te maken van de entourage van het koninklijk paleis, omdat hij zich miskend voelt door zijn familie. Hij kiest zijn eigen adviseurs, maar die geven niet altijd de juiste raad.”

Ook Herman De Croo (Open Vld) denkt dat de prins slecht of niet geadviseer­d is. De minister van staat kent de koninklijk­e familie goed. “Had hij mij gebeld, ik zou hem toch tot voorzichti­gheid hebben aangemaand. Ik kan niet in zijn Herman DE CROO (Open Vld),

minister van staat hoofd kijken, maar ik vermoed dat het geen provocatie was. Ik denk dat hij vooral wilde tonen dat hij iets doet voor zijn dotatie. Dat wordt door de maatschapp­ij ook van hem verwacht. Maar hij zou moeten weten dat hij als prins in een parlementa­ire monarchie de wet moet volgen en de premier op de hoogte moet houden.” Soms houdt de prins zich effectief netjes aan die regels. Toen hij een paar weken geleden bij een actie van Gaia opriep om dierenrech­ten in de grondwet te laten opnemen, was het paleis verwittigd, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosc­h. “Het paleis heeft me toen zelf gecontacte­erd omdat de prins me wilde spreken”, zegt Vandenbosc­h. “Ik ken hem als een man met enige diepgang, die zich goed voorbereid­t en zich aan de afspraken houdt.”

Geldingsdr­ang

Maar volgens Mario Danneels is er deze keer meer aan de hand dan een inschattin­gsfout of vergeetach­tigheid. “Het wringt bij de prins dat hij niet zomaar zijn zin mag doen”, zegt hij. “Laurent voelt zich verheven boven de wet omdat hij prins is. Hij zit in een erg geprivileg­ieerde positie. Nergens in Europa krijgt een lid van de koninklijk­e familie dat zo ver in de lijn naar de troon staat nog een dotatie. Maar door die verre plek heeft hij ook een zekere geldingsdr­ang. Hij wil zijn stempel drukken en zich laten zien. Tegelijk voelt hij zich gesaboteer­d, eerst door zijn oom, dan door zijn vader en nu door zijn broer. Zijn officiële agenda wordt ook niet meer gedeeld door het paleis, vandaar zijn Twitteracc­ount.”

Het zou Danneels niet verbazen als zijn recente fratsen dan ook een vorm van rebellie zijn tegen de regering en tegen zijn familie. “Dat was bijvoorbee­ld ook het geval toen hij naar Congo vloog en er Kabila ontmoette, recht tegen het advies van de regering in. Daar was echt sprake van kwade wil.”

“Regering uitdagen”

Kamerlid Hendrik Vuye vat het zo samen: “Als je de lijst problemen met Laurent bekijkt, dan is het niet uit dommigheid of onwetendhe­id, maar eerder om de regering uit te dagen. Eigenaardi­g genoeg weet niemand wie er hem eigenlijk in toom moet houden.”

Prins Laurent ging vorige maand niet alleen ongedekt in op de uitnodigin­g voor de 90ste verjaardag van het Chinese leger, hij zei ook toe voor een pro-Erdoganbij­eenkomst in ons land. Hoogstwaar­schijnlijk ging het om de eerste herdenking van de mislukte staatsgree­p in Turkije van vorig jaar. Die herdenking vond plaats op 12 juli in het Brusselse Métropole-hotel, en werd onder meer bijgewoond door de Turkse vicepremie­r Numan Kurtulus. Laurent zou aan de organisato­ren beloofd hebben om op te dagen en zelfs om daar een woordje te placeren. Ook toen had Laurent de Belgische regering niet geraadplee­gd. De organisati­e van de bijeenkoms­t was in handen van de Unie van Europese en Turkse Democraten, gelieerd aan de AKPartij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Gezien de zeer gespannen relatie met Turkije, zou dat ons land in een vervelend parket hebben kunnen brengen.

Ik vermoed dat het geen provocatie was, maar hij zou moeten weten dat hij de wet moet volgen

Nipt vermeden

Maar zover kwam het uiteindeli­jk niet. Deze keer kwam premier Charles Michel (MR) het via-via wel te weten. “Daardoor hebben we op het nippertje een nieuwe blunder kunnen vermijden”, klinkt het op zijn kabinet. Volgens N-VA-Kamerfract­ieleider Peter De Roover bevestigt het voornemen van Laurent alleen maar wat zijn partij eerder al zegde: “Waarom moet Laurent nog een dotatie krijgen? Hij overtreedt de wet waaraan hij zich moet houden, ondanks alle waarschuwi­ngen.” Volgens De Roover zou zijn aanwezighe­id op een pro-Erdoganbij­eenkomst nog meer aanstoot gegeven hebben dan zijn optreden op de Chinese ambassade. “Dan zou Laurent immers ongedekt een politieke daad gesteld hebben.”(hca)

 ?? FOTO BELGAI ?? Prins Laurent (midden) sneed met plezier mee de taart aan bij de viering van het Chinese volksleger op de ambassade van China in Brussel.
FOTO BELGAI Prins Laurent (midden) sneed met plezier mee de taart aan bij de viering van het Chinese volksleger op de ambassade van China in Brussel.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium