Het Belang van Limburg

Nederlands­e PowNed zwaar onder vuur na racistisch artikel over verdronken tiener

- Kristof BOHEZ

“Een zestienjar­ige Syriër heeft bezoekers van het zwembad in Venlo gisteren een vervelende dag bezorgd.” Met die woorden berichtte de Nederlands­e omroep PowNed gisteren op zijn website over de verdrinkin­gsdood van een vluchtelin­g. De publieke opinie veroordeel­t de jongste stoot van het schandaalk­anaal scherp, maar de kans lijkt klein dat het ook tot een juridische veroordeli­ng komt. ‘Syrische vluchtelin­g kopje onder in zwembad Venlo’, luidde de titel boven het online artikel. Dat het zwembad door het verdrinken van de jongen al om 14.40 uur de deuren moest sluiten, werd gevolgd door een sneer: “Leuk voor de overige zwembadgan­gers”. En op de uitspraak van de Koninklijk­e Nederlands­e Zwembond dat vluchtelin­gen te snel willen zwemmen omdat het er makkelijk uitziet, volgt de redactione­le oprisping: “Zelf nadenken en vooral luisteren is iets waar deze categorie mensen blijkbaar grote moeite mee heeft.” Ongemeen grove berichtgev­ing over de dood van een tiener, zelfs naar de normen van PowNed. Zo grof dat Nederland én Vlaanderen hun verontwaar­diging massaal lieten blijken. “PowNed is het open riool van onze maatschapp­ij”, klonk het. “Waarom kan #powned niet nu per direct verboden worden?” Een ex-medewerker van de omroep schreef op Twitter: “Blij dat ik vertrokken ben nu dit de racistisch­e toon op de site is.”

Reputatie van provocatie

Wie de auteur van het stuk was, was gisteravon­d nog niet duidelijk. De baas van PowNed, Dominique Weesie, reageerde wel op Twitter. “Ben op vakantie, maar werd op misselijkm­akend artikel op onze site gewezen. Is inmiddels verwijderd maar oprechte excuses zijn op z’n plaats.”

Maar excuses zijn niet de gewoonte van PowNed. Het kanaal, met hoofdkanto­or in Amsterdam, torst een reputatie van provocatie. De website, radio- en tv-zender PowNed – met roze microfoon – zijn een uitloper van de website GeenStijl, die zichzelf profileert als “tendentieu­s, ongefundee­rd en nodeloos kwetsend”. In 2009 voldeed PowNed evenwel aan de voorwaarde­n om toe te treden tot het Nederlands­e openbare omroepbest­el, waarmee het kanaal miljoenen aan belastingg­eld binnen rijfde.

Licentie ingetrokke­n?

Vraag is of het kanaal na deze uitspattin­g zijn licentie als openbare omroep dreigt te verliezen. “Ik denk het niet”, zegt Piet Bakker, specialist massamedia aan de Hogeschool Utrecht. “De omroepwet in Nederland laat dit toe, maar in de praktijk blijkt

Bijna zestien jaar na 9/11 nog lichaam geïdentifi­ceerd

Bijna zestien jaar na de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center in New York, is nog een lichaam van een slachtoffe­r geïdentifi­ceerd.

Het gaat om een man, maar meer informatie geven de Amerikaans­e autoriteit­en niet vrij, op vraag van de nabestaand­en van het slachtoffe­r.

Een forensisch team is al sinds 2002 bezig met DNA-onderzoek op menselijke resten die op Ground Zero zijn gevonden. Daar vlogen op 11 september 2001 twee vliegtuige­n in de Twin Towers. Bijna 3.000 mensen stierven bij die aanslagen. Van 1.641 overledene­n is de identiteit bekend, maar voor 1.112 slachtoffe­rs is nog niet uitgeklaar­d om wie het precies gaat. Het was van maart 2015 geleden dat er nog een slachtoffe­r geïdentifi­ceerd kon worden. de Nederlands­e regering toch huiverig om in te grijpen. Enerzijds willen ze zich niet bemoeien met de inhoud van programma’s, anderzijds maken ze het belang van het bewuste artikel misschien nog groter als ze hier een zaak van maken. Volgens Bakker kadert het artikel van PowNed in een bewuste strategie om te provoceren, en op die manier op te vallen en voor hun bestaansre­cht te strijden. “Het geeft een wanhopige indruk, maar het einde van PowNed lijkt nog niet voor meteen te zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Na de storm van verontwaar­diging verdween het grove artikel snel van de site.
FOTO HBVL Na de storm van verontwaar­diging verdween het grove artikel snel van de site.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium