Het Belang van Limburg

Met de mountainbi­ke op zoek naar de ‘viking’

Morgen: Vlaming bouwt zelf een base camp aan Noors fjord

-

“Neem een mountainbi­ke en ga aan de hand van een kaart op zoek naar zes letters, die samen een woord vormen, en twee Romeinse cijfers. Onderweg liggen ook nog drie raadsels, die extra punten kunnen opleveren.” Dat was kort samengevat de opdracht die de deelnemers een dag voor de Trolltunga kregen. Joris stippelde twee jaar geleden, voor de eerste editie van Expeditie Noord, zelf een prachtige oriëntatie­tocht uit in een vrijwel geheel verlaten bos. Die route gebruikt hij nog steeds, de letters worden wel elk jaar veranderd. “Wie het woord of de Romeinse cijfers fout heeft, eindigt automatisc­h na alle deelnemers die dat wel correct hebben”, legt hij de regels nog even uit. Een aanpassing na een van de vorige edities, toen een groep urenlang in het bos bleef om alle letters te vinden, en daardoor na diegenen eindigden die het snel opgaven.

“Wees ook voorzichti­g voor voetganger­s, al moeten we eerlijk zeggen dat we hier de voorbije twee jaar nog nooit iemand gezien hebben”, zegt Joris nog. Ook Bram heeft nog wat goede raad: “Op een bepaald moment kom je in een afdaling, maar dat eindigt met een greppeltje. Let daar op, want bij het ophangen van de letters enkele dagen geleden, ben ik er flink (aarzelt) op mijne freiter gegaan.”

In totaal moeten de deelnemers zo’n 25 kilometer afleggen om alles te vinden. Al snel blijkt dat niet zozeer het fysieke aspect, maar wel oriëntatie­vermogen het belangrijk­ste is bij deze proef. Het woord- viking – vormt voor de meeste duo’s geen probleem, maar de Romeinse cijfers zijn moeilijker te vinden. Meer nog, van de eerste drie teams die aankomen, weet geen enkele met zekerheid de nummers te geven. Gokken dan maar, en het toeval wil dat Bram en Dries, twee Oost-Vlamingen, willekeuri­g ‘twee’ en ‘vijf’ uit hun mouw schudden, exact de cijfers die in het bos stonden. “We moeten vandaag nog meedoen met de lotto”, lacht het winnende tweetal hun tanden bloot.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Deelnemer Rik klimt richting aankomst.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Deelnemer Rik klimt richting aankomst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium