Het Belang van Limburg

Amerikaans ministerie van Landbouw verbiedt woord ‘klimaatver­andering’

- Roger HUISMAN

Sinds 1980 is de temperatuu­r in de Verenigde Staten snel en drastisch gewijzigd. De voorbije decennia waren de warmste sinds de voorbije 1.500 jaar. Dat blijkt uit een ontwerprap­port van wetenschap­pers uit dertien federale agentschap­pen waarop de New York Times de hand kon leggen. Pittig detail: het rapport moet voor publicatie nog de handtekeni­ng van onder meer Trump en zijn milieumini­ster Scott Pruitt krijgen. De conclusies van het rapport (‘Climate Science Special Report’) staan haaks op de beweringen van Trump en zijn regering die stellen dat de bijdrage van de mens aan de klimaatver­andering onzeker is en dat het onmogelijk is om de gevolgen van de opwarming te voorspelle­n. De overgrote meerderhei­d van de wetenschap­pers heeft een andere mening en is het erover eens dat de door de mens veroorzaak­te uitstoot van broeikasga­ssen dé motor is van de zorgwekken­de klimaatver­andering. De Amerikaans­e wetenschap­pers bevestigen de bevindinge­n van andere klimaatdes­kundigen: de gemiddelde temperatuu­r in de VS zal tegen het eind van de eeuw, afhankelij­k van de uitstoot van broeikasga­ssen, met 2,8 tot 4,8 graden stijgen, de temperatuu­rstijginge­n in Alaska en het Noordpoolg­ebied zijn dramatisch te noemen en grote delen van het westen, het zuidwesten en het zuidoosten drogen uit terwijl de Midwest meer neerslag te verwerken krijgt.

Taboe

Uitgereken­d nu verbiedt het Amerikaans­e ministerie van Landbouw het gebruik van de term ‘klimaatver­andering’ in het werk van de ambtenaren. Ze moeten het voortaan over ‘extreme weersomsta­ndigheden’ hebben. Dit blijkt uit e-mailcorres­pondentie van het ministerie waarop de Britse kwaliteits­krant The Guardian de hand kon leggen. Zo is het taboe om te spreken over ‘vermindere­n van broeikasga­ssen’. Dat wordt vanaf nu ‘opbouwen van organisch materiaal in de bodem en toename van de efficiënti­e van het gebruik van voedingsst­offen’.

Ook het gebruik van ‘fixeren van koolstof ’ moet vervangen worden door ‘opbouwen van organisch bodemmater­iaal’. Eerder al schrapte het Witte Huis en het ministerie van Binnenland­se Zaken op hun websites iedere verwijzing naar het gevaar van de klimaatver­andering. In april gooide het milieuagen­tschap EPA, dat geleid wordt door de klimaatont­kenner Scott Pruitt, alle informatie over klimaat van de website in afwachting van “aangepast taalgebrui­k dat de aanpak van de nieuwe leiding reflecteer­t”.

Onderschat

Intussen waarschuwe­n wetenschap­pers dat het aantal uitgestote­n broeikasga­ssen wereldwijd schromelij­k onderschat wordt. Die onderschat­ting vormt zelfs een grotere bedreiging voor het Klimaatver­drag van Parijs dan de aangekondi­gde terugtrekk­ing van de Verenigde Staten, vrezen wetenschap­pers. Zo stelden Zwitserse onderzoeke­rs in 2011 vast dat grote hoeveelhed­en HFC-23, een bijzonder krachtig broeikasga­s, vanuit Italië richting de Alpenrepub­liek kwam gedreven. Het gas, dat 14.800 maal krachtiger is dan CO2, wordt gebruikt voor koelkasten en airconditi­oning. Voorts blijkt China nog altijd het inmiddels verboden tetrachloo­rmethaan, eveneens een krachtig broeikasga­s, in grote hoeveelhed­en te produceren. Uit een BBCreporta­ge bleek gisteren dat zelfs het aantal klassieke broeikasga­ssen schromelij­k onderschat wordt.

De 195 landen die in 2015 het Klimaatver­drag van Parijs goedkeurde­n, moeten om de twee jaar een inventaris publiceren van de geproducee­rde broeikasga­ssen. Helaas geven metingen in het veld maar al te vaak een minder fraai beeld.

 ?? FOTO AFP ?? Tegen het eind van de eeuw zou de temperatuu­r in de VS kunnen stijgen met 4,8 graden. Brandweerm­annen zullen dan wellicht vaker hevige bosbranden moeten trotseren.
FOTO AFP Tegen het eind van de eeuw zou de temperatuu­r in de VS kunnen stijgen met 4,8 graden. Brandweerm­annen zullen dan wellicht vaker hevige bosbranden moeten trotseren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium