Het Belang van Limburg

Erdogan roert oorlogstro­m tegen Koerden

-

Turkije is sinds het voorbije weekend bezig met een troepenopb­ouw aan de grens met Syrië, in de streek van Afrin die wordt gecontrole­erd door de Koerdische YPG. Alles wijst erop dat Turkije een expeditie voorbereid­t tegen de YPG, de Syrisch-Koerdische militie die verwant is met de Turks-Koerdische PKK. President Erdogan, die vorige week een nieuwe legertop geïnstalle­erd heeft, kondigde zaterdag in een toespraak aan “dat we de separatist­ische organisati­es in Irak en Syrië niet gerust zullen laten”.

Ingewikkel­d

De voorbije weken zijn er al verschille­nde incidenten geweest tussen het door Turkije gesteunde Vrije Syrische Leger en de YPG die een deel van de noordwestg­rens van Syrië met Turkije controleer­t. Het is in die streek dat Turkije momenteel tanks en artillerie samentrekt. Een inval van Turkije in Syrië om daar de Koerdische YPG te bestrijden zou de toestand in Syrië nog ingewikkel­der maken dan hij al is.

De YPG vormt immers de kern van de ‘grondtroep­en’ die de internatio­nale coalitie in Syrië inzet tegen IS, en rukt momenteel samen met Arabische milities op naar Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het ISkalifaat. De militie heeft al gewaarschu­wd dat als ze wordt aangevalle­n door het Turkse leger, dat ten koste zal gaan van het offensief in Raqqa.

De vraag is hoe de Verenigde Staten en Rusland, beide actief in Syrië, zullen reageren op een Turkse invasie. Ze hebben dit voorjaar Turkije al gedwongen te stoppen met een vorige militaire operatie in Syrië en geven ook nu de voorrang aan de strijd tegen IS. Maar Turkije ziet mogelijkhe­den om Rusland op te vrijen nu de relatie tussen Washington en Moskou op een dieptepunt zit. Rusland zou ook niet gediend zijn met de steeds nauwere militaire samenwerki­ng tussen de VS en de YPG.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Erdogan.
FOTO REUTERS Erdogan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium