Het Belang van Limburg

Jacob Zuma overleeft motie van wantrouwen

-

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft gisteren een motie van wantrouwen overleefd. Het verschil in de geheime stemming was bijzonder klein, gelet op de grote meerderhei­d van 249 zetels op de 400 die Zumas Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in het parlement heeft. Van de 383 uitgebrach­te stemmen waren er 198 tegen de afzetting van Zuma, die verregaand­e corruptie wordt verweten.

De verschille­nde schandalen rond Zuma hebben het ANC veel schade berokkend. Bij de regionale verkiezing­en vorig jaar verloor de partij dramatisch. In heel het land haalde het ANC amper 50 procent van de stemmen. Bij vorige verkiezing­en zat het ANC ruim boven de zestig procent. Die afgang kostte de partij van wijlen Nelson Mandela het bestuur in verschille­nde steden.

Voortekene­n genocide in Centraal-Afrika

In het geweld tussen gewapende groepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn sinds begin juli al zeker 45 doden gevallen. Goed 7.000 mensen zochten hun toevlucht in buurland Kameroen. Stephen O’Brien, ondersecre­taris-generaal voor Humanitair­e Zaken bij de VN, noemt het toenemende geweld “voortekene­n van een genocide”.

Het humanitair­e agentschap van de VN Ocha maakt dinsdag melding van “24 overlijden­s” in het noordweste­lijke Batangafo en een “tiental” in een dorp nabij het zuidelijke Alindao. Meer dan 450.000 mensen, op een bevolking van 4,5 miljoen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, zijn al naar het buitenland gevlucht.

In het land nemen de overwegend christelij­ke anti-balaka het al sinds 2013 op tegen facties van de ex-Séléka, die vooral bestaan uit leden van de moslimmind­erheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium