Het Belang van Limburg

“Allemaal wel leuk, maar wat met de pensioenen?”

Bedenkinge­n bij de soepele winstpremi­e voor personeel

- Guido CLOOSTERMA­NS

Duitse uitvoer blijft hoge toppen scheren

Duitsland heeft in de eerste zes maanden van het jaar kunnen profiteren van de wereldwijd­e economisch­e groei. De uitvoer steeg 6,1 procent tot 638,4 miljard euro, blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor statistiek.

Er was in het bijzonder veel vraag naar producten ‘made in Germany’ in landen buiten de Europese Unie.

Wel vertraagde het tempo van de uitvoer in juni, in vergelijki­ng met de erg sterke meimaand. De export nam in juni toe met 0,7 procent, na een groei met 14,1 procent in mei. Duitsland voert veel meer uit dan het invoert, wat tot stekelige opmerkinge­n leidt van de handelspar­tners, in het bijzonder van de VS. Gisteren bleek ook dat het aantal openstaand­e vacatures een nieuw record heeft bereikt in Duitsland. Zo stonden er in het tweede kwartaal 1,1 miljoen betrekking­en open, het hoogste peil sinds de hereniging van Duitsland in 1990.

Bedrijven die een deel van hun winst aan hun personeel willen uitbetalen, kunnen dat vanaf volgend jaar op een fiscaal gunstige manier. Bovendien kunnen ze dat zonder al te veel administra­tieve plichtpleg­ingen en zonder bemoeienis van de vakbonden. Toch zijn er vanuit de vakbonden heel wat bedenkinge­n. “Dit lijkt fel op een verdere uitholling van de sociale zekerheid”, aldus Limburgs ABVV-voorzitter Pierre Vrancken.

Pierre Vrancken Voorzitter ABVV-Limburg

Jean Vranken Voorzitter ACV-Limburg Ook vandaag kunnen bedrijven een deel van hun winst uitkeren aan het personeel via een fiscaal gunstig regime. Dat is de resultaata­fhankelijk premie in het kader van cao 90. Dat is een premie die wordt uitgekeerd als een vooraf vastgelegd­e doelstelli­ng wordt gehaald en behoeft de goedkeurin­g van de vakbonden. Het bedrag dat in het kader van cao 90 kan worden uitbetaald is beperkt tot 3.255 euro.

De nieuwe loonbonus waarover De Tijd in zijn editie van gisteren bericht en die onderdeel is van het zogenoemde zomerakkoo­rd van de regering-Michel, gaat veel verder en is veel soepeler. De bedrijven krijgen niet alleen vrij spel, het akkoord van de vakbonden is niet meer nodig, maar ook de bedragen liggen veel hoger, tot 30 procent zelfs van de loonmassa. Dat betekent dat een gemiddelde werknemer, met een loonmassa van 55.307 euro een winstpremi­e kan krijgen van 16.600 euro. Bovendien gaat de nieuwe bonus niet gepaard met administra­tieve rompslomp. De collectiev­e bonus in het kader van cao 90 blijft trouwens bestaan. De Tijd liet een sociaal secretaria­at berekenen hoeveel er van een bonus van 1.000 euro overblijft. Als de werknemer 1.000 euro individuel­e bonus krijgt, blijft daar 368 euro van over, in de collectiev­e loonbonus 654 euro en in de nieuwe winstpremi­e 624 euro vanaf 2018 en 647 euro vanaf 2020. De maatregel is alvast gunstig voor kmo’s, vindt Unizo. “Dit geeft kmo-ondernemer­s meer flexibilit­eit om hun personeel te belonen voor de goede resultaten van het bedrijf ”, verduideli­jkt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De ondernemer­sorganisat­ie verwacht dan ook dat heel wat kmo’s de winstpremi­e een interessan­t instrument zullen vinden om hun werknemers te motiveren.

Pensioenen

De regering heeft in de nieuwe regeling ook een aantal veilighede­n ingebouwd zodat de sociale zekerheid geen inkomsten verliest. Zo zal het niet mogelijk zijn om een deel van het loon om te zetten in een winstpremi­e. Toch hebben de vakbonden zo hun bedenkinge­n. “Al die gunstige fiscale regimes lijken voor de werknemer op het eerste gezicht wel leuk”, aldus Limburgs ACV-voorzitter Jean Vranken. “Maar wie gaat straks de gaten dichten? Of gaan we beknibbele­n op de sociale beschermin­g? Volgens de Limburgse ACVvoorzit­ter past de nieuwe regel ook in het rijtje liberale maatregele­n zoals de flexi-jobs en de mogelijkhe­id om tot 500 euro per maand onbelast bij te verdienen. “Dat slaat ongetwijfe­ld gaten in de sociale zekerheid.”

Aangezien het nieuwe bonussyste­em de werkgevers de volle vrijheid geeft, moeten wij ons ook niet meer houden aan de loonmatigi­ngswet Al die gunstige fiscale regimes lijken voor de werknemer op het eerste gezicht wel leuk, maar wie gaat straks de gaten dichten?

Loonmatigi­ng

Ook de liberale vakbond ACLVB heeft zo zijn bedenkinge­n. De vakbond vreest dat de bedrijven in de toekomst geen loonsverho­gingen meer zullen toekennen, maar wachten op eventuele winst. Limburgs ABVV-topman Pierre Vrancken vreest “voor de verder uitholling van de sociale zekerheid”, maar maakt zich nog een andere bedenking. “Aangezien het nieuwe bonussyste­em de werkgevers de volle vrijheid geeft, moeten wij ons ook niet meer houden aan de loonmatigi­ngswet.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO SERGE MINTEN FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium