Het Belang van Limburg

Premies tot 10.000 euro voor oude diesels in Duitsland

- Guido CLOOSTERMA­NS

Duitse Automobili­sten die hun oude diesel vervangen door een nieuwe wagen die beantwoord­t aan de Euro 6-milieunorm, kunnen bij Volkswagen aanspraak maken op een premie tot 10.000 euro. “In België geldt de premie niet”, verduideli­jkt een woordvoerd­er van de Belgische invoerder. De top van de Duitse auto-industrie werd vorige week ontboden door de Duitse regering. Na de recente schandalen vond de Duitse regering het tijd om de Duitse autobonzen een ferme uitbrander te geven. De berg baarde echter een muis en de Duitse auto-industrie kwam ervan af met de belofte om oudere diesels te voorzien van een software-update. De uitstoot van NOx zou op die manier met 20 tot 25 procent worden verlaagd.

Touareg

Bovendien zouden eigenaars van een diesel tot en met de milieunorm Euro 5 aanspraak kunnen maken op een forse premie bij de aankoop van een Euro 6-auto. Hoe groot de paniek bij de Duitse autobouwer­s is, blijkt uit de hoogte van de premies. Volkswagen maakte gisteren bekend dat de premie kan oplopen tot 10.000 euro maar daar moet je dan wel een Touareg voor kopen. Wie zich een Golf aanschaft, krijg een korting van 5.000 euro, wie een Passat koopt een korting van 8.000 auto. De korting geldt ook voor wie een elektrisch­e auto koopt maar dan is de premie, die gecombinee­rd wordt met de overheidss­ubsidie, lager. De premies zijn een reactie op de dreigende dieselverb­oden in Duitsland. Verschille­nde steden dreigen met een dieselverb­od, zelfs voor zeer recente dieselvoer­tuigen, om hun luchtvervu­ilingsprob­leem aan te pakken.

VW is niet de enige autobouwer die premies toekent aan klanten die een minder vervuilend­e auto kopen. Eerder pakte Ford uit met premies tot 8.000 euro. Zelfs Toyota, bij wie het dieselaand­eel verwaarloo­sbaar is, kent in Duitsland een premie toe tot 4.000 euro bij de aankoop van een hybride voertuig.

 ?? FOTO AFP ?? De recyclagep­remie van VW is niet geldig in ons land.
FOTO AFP De recyclagep­remie van VW is niet geldig in ons land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium