Het Belang van Limburg

Stank blijft ondanks investerin­gen

Vandaag overlegt milieu-inspectie met bewoners en asfaltbedr­ijf over geurhinder

- Zahra BOUFKER

Vandaag zitten de gemeente Heusden-Zolder, de milieuinsp­ectie, het bedrijf APL en de buurtbewon­ers van de Dellestraa­t samen om een oplossing uit te werken voor de geurhinder afkomstig van asfaltprod­ucent APL in Viversel. De buren klagen immers al vier jaar over de stank, terwijl het bedrijf - dat aan alle wettelijke normen voldoet- al 100.000 euro investeerd­e in oplossinge­n, tevergeefs. Een deskundige onderzoekt nu of de windmolens even verderop een invloed hebben op de geurhinder. Lode Schops, schepen van Milieu in Heusden-Zolder, brengt vandaag alle betrokkene­n bijeen. “Ik vind dat de mensen recht hebben op correcte informatie. Daarom zitten wij vandaag samen met een aantal buurtbewon­ers, het bedrijf APL en de milieu-inspectie. Alleen al vorige week woensdag waren er dertig meldingen van geurhinder binnengeko­men. Ik ben zelf ter plaatste geweest en heb inderdaad zelf geurhinder ondervonde­n.

Ik wil wel benadrukke­n dat de geur niet schadelijk is voor de volksgezon­dheid. De laatste update is dat er gisteren nieuwe sproeikopp­en zijn geleverd bij APL. Die moeten nog worden geplaatst en afgesteld”, besluit Schops.

Niet ernstig

Marleen Vanhespen, die in de omgeving van APL woont, vindt het alvast hoog tijd voor overleg. “Ik woon al 37 jaar in Heusden-Zolder, waarvan tien jaar in deze buurt. Die hinder heeft een grote impact op mijn leven. Ik durf mijn huis niet meer te verluchten. Het wordt hoog tijd dat de overheid onze klachten ernstig neemt. Ik heb van de milieu-inspectie eens te horen gekregen dat de geur niet gezond is, maar dat je er zeker geen kanker van krijgt. Ik weet ook dat het om anderen hun werk gaat, maar wij zijn wel de dupe”, zucht Marleen. Een andere bewoonster, die liever anoniem blijft, treedt haar bij. “Bij stank stuur ik altijd onmiddelli­jk een meldingska­art door naar de gemeente. Maar ik krijg meestal geen reactie terug.” Gerard Schouten is een petitie gestart die nog tot half september loopt. “Nu al hebben we 180 handtekeni­ngen van mensen die de verdomde geurhinder niet meer verdragen. Er zijn al 106 meldingen gebeurd bij het gemeentebe­stuur, maar we krijgen geen reactie. Ook vanuit het bedrijf APL hebben we tot op heden Marleen VANHESPEN

Buurtbewon­er niets gehoord”, besluit Gerard. Johan en Ingrid Peeters vinden dat de geurhinder enorm afhangt van de windrichti­ng. “We worden ’s morgens gewekt door stank, we kunnen niet buiten zitten als we willen, want je waant je op een stort. Sinds vorige week is de geur weer erg fel”, zegt Johan.

Windmolens

Paul Heleven, bestuurder van het bedrijf APL in Viversel, benadrukt dat hij ook een oplossing wil vinden. “We zijn hier al sinds 2000 gevestigd en hebben nooit problemen gehad. We zijn ook helemaal in orde met de milieuwetg­eving. Maar sinds de komst van de windmolens begonnen de klachten van de buurtbewon­ers binnen te komen. Wij hebben eerst raad gevraagd aan de milieu-inspectie en hebben een gespeciali­seerde firma testen laten uitvoeren. Ook hebben we de firma WVT ingeschake­ld om de geurhinder te doen verdwijnen. Die hebben hier een installati­e geplaatst. In de periode daarop hebben we nauwelijks twee klachten ontvangen. Maar om een of andere redenen is er kort daarna, in mei, weer een storm van klachten binnengeko­men, meestal als er zuidwesten­wind is. De laatste 6 maanden hebben wij als bedrijf al 100.000 euro geïnvestee­rd om dit probleem op te lossen, tevergeefs”, zegt Heleven.

Advocaat

Brigitte Borgmans, woordvoerd­er van de milieu-inspectie, zegt dat het bedrijf eind vorig jaar werd aangemaand om een geurstudie uit te voeren. “Dit hebben ze gedaan. De studie bestaat uit twee delen. Deel 1 betreft de uitbating. Daarin voldoet het bedrijf aan de wettelijke normen. Voor deel twee is er een deskundige aangesteld. Die gaat na welke invloed de windmolens hebben in dit verhaal. We hebben controle uitgevoerd op de uitstoot. Alles valt binnen de normen. We hebben zeer recent een vraag gekregen via de advocaat van een buurtbewon­er om een bestuurlij­ke maatregel op te leggen. Die hebben wij ontvankeli­jk verklaard. We hebben 45 dagen om hierop te reageren”, besluit Borgmans.

 ?? FOTO ZB ?? Laboverant­woordelijk­e Koen Jordens en bestuurder Paul Heleven van APL bij een installati­e die de geurhinder moet aanpakken. “We investeerd­en de afgelopen maanden al 100.000 euro om dit probleem op te lossen.”
FOTO ZB Laboverant­woordelijk­e Koen Jordens en bestuurder Paul Heleven van APL bij een installati­e die de geurhinder moet aanpakken. “We investeerd­en de afgelopen maanden al 100.000 euro om dit probleem op te lossen.”
 ?? Foto SVEN DILLEN ??
Foto SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium