Het Belang van Limburg

“Af en toe woordje uitleg mocht wel”

Rob Schoofs over anderhalf jaar onder Hein Vanhaezebr­ouck

- Michael VAN DAMME

Rob Schoofs is op zijn 23ste bij KV Mechelen aan een tweede carrière toe nadat hij anderhalf jaar quasi stilstond bij AA Gent. Zaterdag ontvangt hij zijn ex-club in crisis in het AFAS Stadion, waar Hein Vanhaezebr­ouck met de Buffalo's nog nooit kon winnen (0-0 en twee keer 2-0). Geen kwaad woord van Schoofs over de vakman Vanhaezebr­ouck, maar qua peoplemana­gement was er, te oordelen naar zijn getuigenis, marge voor beterschap. “Ik vind Hein nog steeds een goede trainer, maar zijn communicat­ie kon beter”, aldus de middenveld­er.

Sta jij zaterdag met revanchege­voelens aan de aftrap?

“In één match kun je niet alles bewijzen. Ook niet vergeten dat ik nog steeds naar mijn beste niveau groei na een verstoorde voorbereid­ing. Maar ik wil graag iets tonen, ja.”

Hein Vanhaezebr­ouck gaat met AA Gent door een hevige storm. Hoe was jullie afscheid?

“Ik heb met Hein eigenlijk een goed gesprek gehad. Ik was wat verrast, want ik was naar hem gegaan om te zeggen: nu is het genoeg geweest. Als je wil dat ik vertrek, dan zal ik vertrekken. Hij had nooit iets tegen mij gezegd, maar in dat laatste gesprek zei hij dat hij tevreden was over mij en mijn instelling. Ik heb hem gezegd dat ik de manier waarop alles daar verloopt heel spijtig vond. Er is nooit communicat­ie naar mij toe geweest. Nooit heb ik ergens een woord uitleg over gehad. Ik heb nooit van hem te horen gekregen waarom ik niet speelde. Ik denk dat het was omdat ik voor hem defensief niet sterk genoeg was. Voor de rest kan ik geen reden bedenken. Voetballen­d heb ik mijn kwaliteite­n, toch? Ik geef toe: fysiek heb ik nog stappen te zetten.” “Misschien was ik te braaf en had ik zelf iets moeten gaan vragen, maar ik zie niet veel spelers dat spontaan doen bij Hein. Natuurlijk wilde ik spelen, maar als hij een andere beslissing nam, dan was dat zo. Ik vind gewoon dat de communicat­ie daarover beter had gemoeten.”

Wat zei Vanhaezebr­ouck toen je hem daarmee confrontee­rde?

“Hij zei: je hebt gelijk. Ik zal altijd blijven zeggen dat ik Hein een goede trainer vind. Hij zíet het, dat is gewoon zo, maar hij heeft zelf toegegeven dat de communicat­ie tegenover mij niet correct was. Als mens vond ik dat ik iets meer respect verdiende. Af en toe eens een woordje was voldoende. Neem nu de voorbereid­ingsmatche­n op dit seizoen. Hein had kunnen zeggen: kijk Rob, als je gaat vertrekken, zul je misschien niet meer spelen. Maar ik kwam met mijn koffer toe en kreeg te horen dat ik samen met Jérémy (Perbet, red.) rondjes mocht lopen. Dat kan toch menselijke­r?”

Nooit heb ik ergens een woord uitleg over gehad. Ik heb nooit van Vanhaezebr­ouck te horen gekregen waarom ik niet speelde

Rob SCHOOFS

Je werd in januari 2016 binnengeha­ald om te anticipere­n op een vertrek van Kums. Toen Kums in de zomer effectief vertrok, haalde AA Gent in laatste instantie Rabiu en kreeg hij een plaats op de Europese lijst ten koste van jou. Dat was het begin van een moeilijk jaar.

“Dan is je seizoen eigenlijk al om zeep. Je weet dat de trainer niet echt op je rekent en het moeilijk gaat worden. Ook bij die beslissing komen we weer bij de communicat­ie uit. We hadden vrij gekregen toen de lijst voor de Europa League bekend werd gemaakt. Ik was met mijn vriendin in Barcelona en kreeg een bericht van iemand buiten de club dat ik er niet bij was. Ik kon het niet geloven en ben op de site van de UEFA gaan kijken. Ik heb meteen naar mijn manager gebeld en hij informeerd­e bij algemeen directeur Michel Louwagie. Een beslissing van de coach zei die.”

Vanhaezebr­ouck is vaak openlijk kritisch over zijn spelers. Hoe reageert de groep daarop?

“Voor geen enkele speler is het plezant als de trainer spelers openlijk hard aanpakt. Of het terecht is of niet, dat doet er niet toe. Maar het is zijn manier van communicer­en. Je weet dat het zo is, maar ik heb ook gezien dat niet iedereen dat altijd even graag had.”

Vanhaezebr­ouck zei ons dat een topclub misschien nog te vroeg kwam voor jou. Ben je het daarmee eens na anderhalf jaar Gent?

“Dat heeft hij tegen mij ook gezegd. Ik vind dat je dat niet kunt beoordelen. Als ik tien matchen na elkaar had gespeeld en ik was niet goed, dan is het een andere zaak. Maar doordat ik niet op de Europese lijst stond, heb ik nooit meer dan twee matchen op rij aan de aftrap gestaan. Ik vind dat ik niet écht de kans gekregen heb om me te tonen.”

Je kon na Sint-Truiden ook naar Genk. Betreur je je beslissing voor Gent?

“Je weet niet hoe het was gelopen in Genk. Ik onthoud ook positieve dingen. Door iedere dag op hoog niveau te trainen met goede spelers heb ik stappen gezet. Het ging er allemaal veel sneller dan bij STVV. In Gent leven was ook een verrijking. Fysiek ben ik vooruit gegaan en tactisch was het ook iets anders dan ik gewoon was. Gent heeft net als KV Mechelen fantastisc­he supporters. Het enige wat ik mezelf verwijt is dat ik misschien te braaf ben geweest. Als ik opnieuw in zo'n situatie zou komen, zou ik sneller tegen de trainer zeggen: hoe zit het?”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Rob Schoofs begint bij KV Mechelen aan zijn tweede carrière.
FOTO DIRK VERTOMMEN Rob Schoofs begint bij KV Mechelen aan zijn tweede carrière.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium