Het Belang van Limburg

Benoot valt, Van Avermaet zit vast achter volgwagen

- Jan-Pieter DE VLIEGER

In de verregende tijdrit van Voorburg regeerde de chaos. Tiesj Benoot viel, Greg Van Avermaet zat vast achter een volgwagen, Jos Van Emden volgde de verkeerde weg. “Op dit niveau zou dat niet mogen.” De zege van de Zwitser Stephan Küng was slechts een voetnoot. Greg Van Avermaet zie je niet vaak boos, maar gisteren was hij het dus wel. Hoewel gestart in het vroege en dus droge tijdslot finishte hij pas zevenentwi­ntigste, achtentwin­tig seconden achter winnaar Stefan Küng: “Ik ben geen muggenzift­er”, aldus Van Avermaet , “maar ik heb minstens vijf, zes seconden verloren achter de volgwagen van Dimension Data. Die wagen volgde Tyler Farrar die voor mij was gestart, maar zag niet dat ik wilde inhalen. Ik reed op dat moment ook alleen. Valerio Piva was met de volgwagen achter mij moeten stoppen omdat er twee fietsen van het dak waren gevallen. Het heeft minstens vijfhonder­d meter geduurd voor ik die auto van Dimension Data eindelijk kon inhalen. In het klassement scheelt dit tien, vijftien plaatsen.”

De hele dag door regeerde gisteren de chaos: Voor de start al noemde ploegleide­r Dirk Demol (Trek-Segafredo) het parcours een schande: “Zebrapaden, ronde punten, klinkers, bochten met gras in. Dit is toch de World Tour? Hoe is dit parcours ooit goedgekeur­d? Er gaan zeker renners vallen vandaag.”

Daar had Demol alvast gelijk in: Tiesj Benoot ging hard tegen de grond. “Ik ging nochtans rustig door de bocht”, aldus Benoot. “Mijn voorwiel is toch gewoon weg gegleden. Ik had een vies gevoel in mijn knie, maar aan de finish voelde het al beter. Mijn klassement is weg. Nu kan ik aanvallen.”

Ondertusse­n had Jos van Emden een toptijd verspeeld door een “groen mannetje” van de organisati­e te volgen richting afleiding voor de auto’s. Philippe Gilbert kon alleen kwaad zijn op zichzelf: “De favorieten lieten zich in de maandagrit allemaal uitzakken om vroeg te kunnen starten in deze tijdrit. (het klassement bepaalde de startvolgo­rde, red.) Wij hadden de weersvoors­pelling niet gecheckt. Een fout van mezelf en van de ploeg. En de komende dagen zou duidelijk kunnen worden dat we die cash gaan betalen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Sagan had de grootste moeite om overeind te blijven op het kletsnatte wegdek in Voorburg.
FOTO BELGA Sagan had de grootste moeite om overeind te blijven op het kletsnatte wegdek in Voorburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium