Het Belang van Limburg

HOLE-IN-ONE IN HOLYWOOD

- Kristof LIBERLOO

Tiger Woods, die kennen we allemaal. Maar als we u vragen naar de huidige nummer één op de wereldrang­lijst golf dan schreeuwen jullie niet luidkeels in koor: Dustin Johnson! Rory McIlroy doet vermoedeli­jk wel een belletje rinkelen. De Noord-Ier is momenteel de beroemdste golfspeler op aarde, die afgelopen jaar niet toevallig ook het meest verdiende. 44,4 miljoen euro in totaal. Op 4 mei 1989 is er een feestje in Holywood. Let op, Holywood met één ‘l’, gelegen in Noord-Ierland. Heeft verder niets te maken met het stadsdeel in Los Angeles, waar de grootste filmsterre­n zich thuis voelen. Rosie en Gerry McIlroy vieren die vierde mei de geboorte van hun zoontje Rory. De McIlroys ademen thuis golf. Niet dat de familie het zo breed heeft of van hogere klasse is, de sport blijkt gewoon hun passie. Rory’s grootvader Jimmy was een werkman die kranen herstelde in de dokken van de haven in Belfast, waar de Titanic nog gebouwd werd. Maar Jimmy McIlroy speelde ook al golf en spoorde zijn drie zonen aan om hetzelfde te doen. Rory’s vader Gerry, meermaals clubkampio­en, bleek de meest bedrijvige en getalentee­rde.

Elke dag neemt Gerry zijn zoontje mee naar de club. Als Gerry’s werkdag erop zit, slaat hij balletjes op de driving range. De intussen 18 maanden oude Rory kijkt vanuit zijn kinderwage­ntje toe. Als hij twee is, krijgt hij zijn eerste set clubs - die hij ’s avonds mee onder de wol neemt - en mept dat kleine ronde ding maar liefst 35 meter ver. Als het regent, oefent hij in huis. Rory zet de deur van de wasautomaa­t open en probeert keer op keer het balletje in de trommel te chippen. Dan al is duidelijk wat kleine Rory wil: schitteren van tee tot green. Op zijn derde verjaardag krijgt McIlroy een grote taart met drie flonkerend­e kaarsjes. Op de taart pronkt geen afbeelding van een superheld of een cartoonfig­uurtje, zijn taart is versierd met een eenvoudige golfspeler die een mooie swing maakt.

Hole-in-one op 9 jaar

Al snel blijkt dat McIlroy een uitzonderl­ijke gave heeft. Als hij negen is, maakt hij zijn eerste hole-inone en mag de jonge Noord-Ier ook naar Florida, waar hij de wereldtite­l in de U10-reeks grijpt. De eerste van vele belangrijk­e trofeeën. Dan al verkondigt McIlroy op tv: “Ik wil alle majors winnen!”. En stuurt hij een brief naar zijn idool Tiger Woods, op dat moment nummer één in de wereld: “Watch out, I’m coming to get you! (Let op, ik

°Sponsorink­omsten, °°Salaris/prijzengel­d, °°°totaal inkomen (in miljoenen euro) kom je inpakken!)”. De brief zal vermoedeli­jk nooit tot bij Woods geraakt zijn, maar intussen heeft de Noord-Ier, die op zijn zestiende met school stopt om zich volledig op golf te concentrer­en en in 2007 op zijn achttiende golfpro wordt, de plaats van zijn voormalige held wel overgenome­n. McIlroy is al jaren het nieuwe gezicht van het internatio­nale golf, ondanks de knappe prestaties van Jordan Spieth, Dustin Johnson en andere Jason Days. Momenteel heeft McIlroy drie van de vier grote golftornoo­ien op zijn naam staan. Hij mist alleen de Masters nog. Wint hij volgend jaar in april ook in Augusta dan wordt hij de zesde speler ooit met de Career Grand Slam achter zijn naam. Enkel Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus en Tiger Woods gingen hem voor. Opvallend is de kracht die McIlroy in zijn perfecte swing stopt. Hij meet 1m75, niet erg groot voor een golfspeler die het van de roterende lichaamsbe­weging moet hebben. Toch knalt hij de bal honderden meters ver. Het resultaat van een doorgedrev­en fitnesstra­ining. Er wordt al eens lacherig gedaan over de (bier)buikjes van sommige golfspeler­s. Niet zo bij McIlroy. De Noord-Ier eet elke ochtend Griekse yoghurt met bessen en werkt vijf krachttrai­ningen van 90 minuten per week af. Sinds 2010 heeft hij bijna tien kilogram aan spieren gewonnen. Nog opmerkzame­r: McIlroy koppelt die kracht aan een fenomenale precisie. Want het heeft geen enkele zin om de bal als een komeet de lucht in te schieten, als je er geen benul van hebt waar hij zal landen. In 2014 haalt hij op hole 13 van de Scottish Open een afstand van maar liefst 401 meter en overbrugt zo meer dan vier voetbalvel­den. Waar eindigt de bal? Niet in een struik of waterhinde­rnis, maar op de green.

Man United-fan

Over voetbal gesproken, McIlroy is een grote fan. Meer precies van Manchester United. “Mijn ooms langs moeders kant zijn Unitedfan, maar mijn vader is voor City, dat zorgt soms voor spanningen in de familie”, lacht McIlroy, die abonneehou­der is bij Man U. Soms trapt hij zelf ook nog een balletje. Zoals in 2015, met fatale afloop. De Noord-Ier scheurt de ligamenten van de linkerenke­l tijdens een voetbalwed­strijdje en moet forfait geven voor de British Open. Vergis u echter niet, de goedlachse golfer leeft maniakaal voor zijn sport. Volgens zijn perschef heeft hij achttien dagen per jaar voor zichzelf, de 347 andere zijn gevuld met trainingen, wedstrijde­n, sponsorver­plichtinge­n en evenemente­n voor zijn liefdadigh­eidsinstel­ling ‘The Rory Foundation’.

Stevie Wonder

McIlroy is niet alleen een wereldster omdat hij uitblinkt in zijn sport, met zijn nonchalant­e krullenbol heeft hij ook een hoge aaibaarhei­dsfactor en is hij geliefd bij de glamourbla­den. Zeker als hij in 2011 aanpapt met de Deense tennisspee­lster Caroline Wozniacki. Van glamour- gaat het echter naar roddelblad­en. Want plots loopt de schijnbaar perfecte relatie van de twee sportvedet­ten op de klippen. Enkele dagen nadat de uitnodigin­gen voor een spetterend huwelijksf­eest in New York zijn verstuurd, dumpt McIlroy zijn Deense schone. Volgens haar in een telefoonge­sprekje van amper zeven minuten. Erg lang blijft hij niet bij de pakken zitten, de Noord-Ier wordt in 2015 gespot aan de zijde van Erica Stoll, een Amerikaans­e die bij de PGA werkt. Met Stoll stapt McIlroy op 22 april van dit jaar wél in het huwelijksb­ootje. Niet zomaar een huwelijk. Stevie Wonder vrolijkt het feest, dat 220.000 euro kostte, op met enkele van zijn hits. Ook Ed Sheeran en Coldplay-zanger Chris Martin zijn van de partij. Wat zou McIlroys favoriete Coldplay-song zijn? We gokken op ‘A Sky Full Of Stars’…

 ?? FOTO RORYMCILRO­Y.COM
FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS ?? Rory bij zijn derde verjaardag. Toen al was duidelijk wat hij wilde worden. McIlroy met zijn echtgenote Erica Toll. McIlroy is fan van Manchester United, maar geeft Man City-coach Guardiola toch met de glimlach enkele tips.
FOTO RORYMCILRO­Y.COM FOTO PHOTO NEWS FOTO PHOTO NEWS Rory bij zijn derde verjaardag. Toen al was duidelijk wat hij wilde worden. McIlroy met zijn echtgenote Erica Toll. McIlroy is fan van Manchester United, maar geeft Man City-coach Guardiola toch met de glimlach enkele tips.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium