Het Belang van Limburg

Gedaan met drinkwater pompen in vijver Olmenhof

Vissers pompen al jaren zonder vergunning om vijver op peil te houden

- Luk WEYENS

In het park Olmenhof aan het stadhuis in Herk-de-Stad wordt al enkele jaren zonder vergunning water opgepompt om het niveau van de hengelvijv­er op peil te houden. Omdat het om drinkwater gaat, wil de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) geen nieuwe vergunning verlenen. Bij de plaatselij­ke hengelclub De Misttrekke­rs is de ongerusthe­id over de toekomst van het hengelen in de vijver erg groot. Het park Olmenhof aan het stadhuis is om zijn natuurwaar­den beschermd. De vijver maakt deel uit van de aantrekkin­gskracht van het park. Bij droog weer zakt het peil van het water. Een lid van de hengelclub volgt het niveau op en stelt de pomp in werking om extra water in de vijver te brengen. Dat is belangrijk voor de vissen om in leven te kunnen blijven. Naast een waterpomp bevindt zich in de vijver ook een zuurstofpo­mp waarmee voldoende lucht in het water wordt aangebrach­t.

Het verlenen van een vergunning voor een waterpomp is een bevoegdhei­d van de VMM. “Enkele jaren geleden liet de VMM ons weten dat er geen nieuwe vergunning komt”, legt schepen van Leefmilieu Wim Berden (N-VA Nieuw) uit. “De vissers pompten toen 5 tot 7 miljoen liter water uit een put met een diepte van 43 meter de vijver in. Dat is niet verantwoor­d, omdat het gaat om drinkwater, dat steeds schaarser wordt. De waterwinni­ng kost ons overigens 850 euro per jaar. Als de pomp niet droog wordt gelegd, dreigen er boetes.”

Populaire visvijver

Door de aanvoer van water van goede kwaliteit in de visvijver is die erg populair. De club telt 140 tot 160 leden en levert jaarlijks 1.400 tot 1.600 dagvergunn­ingen af. Dit jaar zijn er al 800 verleend. Het stadsbestu­ur ging dus op zoek naar oplossinge­n. Schepen Wim Berden: “Een optie was grondwater winnen op een diepte van zeven meter, maar overleg met de Vlaamse administra­ties van Leefmilieu en Onroerend Erfgoed leerde dat zo’n grondwater­winning nefast zou zijn voor de bomen in het park. Ook is onderzocht om het regenwater op het dak van het stadhuis op te vangen en in de vijver te leiden, maar dat zou te veel kosten in verhouding met het resultaat.”

Beperking hoeveelhei­d vis

Het Agentschap voor Natuur en Bos stelt nu een aantal andere maatregele­n voor. Schepen Wim Berden: “Volgens Natuur en Bos kan best een combinatie van volgende maatregele­n worden genomen: beluchten van de vijver om extra zuurstof in te brengen, de visuitzett­ingen beperken tot een hoeveelhei­d van 40 kilogram per hectare per jaar, de visdensite­it op de vijver beperken tot maximaal 500 kilo per hectare, het aantal vissers/visbeurten per dag beperken, het voedergebr­uik per hengelbeur­t en per visser terugschro­even, wedstrijde­n beperken in aantal en/of in tijd en de ontwikkeli­ng van plantenrij­ke zones op de vijver. We overleggen nog met de visclub over deze maatregele­n.” De hengelclub wil voorlopig niet reageren. De ongerusthe­id is er erg groot. De club hoopt dan ook dat het overleg toch nog een oplossing oplevert waarin ze zich kan vinden.

De vissers pompten 5 tot 7 miljoen liter water uit een put de vijver in. Dat is niet verantwoor­d, omdat het gaat om drinkwater Wim BERDEN (N-VA Nieuw)

Schepen van Leefmilieu

 ?? FOTO LW ?? Bij hengelclub De Misttrekke­rs heerst er ongerusthe­id over het voorbestaa­n van de club.
FOTO LW Bij hengelclub De Misttrekke­rs heerst er ongerusthe­id over het voorbestaa­n van de club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium