Het Belang van Limburg

Nieuw openbaar onderzoek voor megawindmo­lens in Elst en Millen

- Eddy VANDOREN

Energiemaa­tschappij Eneco Wind Belgium heeft een bouwaanvra­ag ingediend voor drie grote windmolens langs de E313 tussen Millen en Elst in Riemst. Het openbaar onderzoek loopt nog tot volgende week. Nochtans weigerde de deputatie van Limburg een tijdje geleden een milieuverg­unning af te leveren, maar de windmolenb­ouwer ging hiertegen in beroep. Begin dit jaar vroeg Eneco bij het provincieb­estuur een milieuverg­unning voor drie ‘megawindmo­lens’ in Millen. Tijdens het lokale openbaar onderzoek volgde een storm van protest van inwoners. Het gemeentebe­stuur adviseerde daarop ongunstig voor twee van de drie megaturbin­es. De verst van de woningen geplande molen kreeg wél een gunstig advies. De deputatie weigerde uiteindeli­jk de milieuverg­unning. Eneco Wind ging in beroep bij bevoegd minister Schauvlieg­e. De bal ligt op dit ogenblik dus in het kamp van de minister en met name bij de Raad voor Vergunning­enbetwisti­ng, die niet gebonden is aan enige termijn van uitspraak.

Snel

“Het is duidelijk dat Eneco de drie turbines graag zo snel mogelijk gerealisee­rd ziet”, meent schepen voor Milieu Guy Kersten. “Daarom diende de energiemaa­tschappij onlangs bij de gewestelij­ke stedenbouw­kundige ambtenaar een aanvraag in voor de bouw van drie windturbin­es. Het dossier ligt nu nog tot 18 augustus ter inzage bij het gemeentebe­stuur, waar ook eventuele bezwaren en opmerkinge­n ingediend moeten worden. We vonden het onze plicht om al de inwoners van de betrokken dorpen te informeren.”

Open brief

Het actiecomit­é van Millen is intussen niet bij de pakken blijven zitten en stuurde onlangs een open brief naar minister Tommelein, minister Schauvlieg­e en het schepencol­lege van Riemst met een aantal dringende vragen en opmerkinge­n over de windmolens. Het comité dringt daarin aan op een snelle actualiser­ing van de wetgeving om onnodige onomkeerba­re schade aan mens en zijn natuurlijk­e omgeving te voorkomen. Ook smeken comitétrek­kers Robert Stok en Guido Durlet in hun schrijven om een betere en objectieve communicat­ie, meer inspraak in de besluitvor­ming en een optimalise­ring van de rechtsgang voor de betrokken inwoners. Ze dringen ten slotte ook aan op een negatief advies van het gemeentebe­stuur en de provincie om het milieu te beschermen en de bevolking te vrijwaren van gezondheid­sproblemen, aantasting van de levenskwal­iteit en de waardeverm­indering van het onroerend goed dat in Millen veelal bestaat uit beschermde monumental­e gebouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium