Het Belang van Limburg

Verzekerin­g laat herstellin­g driejarig gat opnieuw uitstellen

Burgemeest­er Vander Schelde: “We maken ons belachelij­k”

- Raf VANMECHELE­N

De verzekerin­g van architect Jan Peeters heeft de herstellin­g van het drie jaar oude gat in de Kerkstraat in Landen opnieuw laten uitstellen. “Opnieuw kunnen we onze beloftes niet nakomen”, reageert burgemeest­er Iris Vander Schelde (Open Vld) verbolgen. Al meer dan drie jaar lang is het grote gat in de Kerkstraat in Landen een doorn in het oog van de Landenaren, de passanten én het stadsbestu­ur. Een ondergrond­se verzakking is de oorzaak en ondertusse­n zijn er al negen betrokken partijen in het dossier. “Toen de zaak voor de rechtbank kwam hadden we zelfs niets meer in de pap te brokken”, zegt burgemeest­er Iris Vander Schelde. “De gerechtsex­pert heeft zijn onderzoek al maanden geleden afgerond, maar we zijn weer geen stap verder. De site is dan wel vrijgegeve­n door de rechtbank maar we zijn terug bij af.”

Architect

Het stadsbestu­ur van Landen was de ongemakken beu en een aannemer zou maandag starten om alles te herstellen. De rekening zou daarna wel worden verhaald op wie door een rechter verantwoor­delijkheid werd gesteld. En die waaier aan partijen is erg groot, maar liefst negen partijen – van aannemer en architect tot de nutsmaatsc­happijen – zijn betrokken in het dossier rond de verzakking. Ook architect J.P., mee verantwoor­delijk voor de realisatie van het aanpalende appartemen­tsgebouw, is een van die partijen. Hij heeft nu bij de rechtbank een verzoeksch­rift ingediend. De rechter beval daarop op om de werken maandag niet te laten starten. J.P. kan mogelijk mee opdraaien voor de kosten en lijkt dat te willen voorkomen door de herstellin­g af te laten blazen.

17 september

“Over de vragende partijen of verantwoor­delijkhede­n spreek ik me niet uit”, aldus de burgemeest­er. “Vast staat wel dat we erg verveeld zitten met deze situatie. We maken ons belachelij­k. Het gat zou, doordat wij onze verantwoor­delijkheid wel namen, nog voor de start van het nieuwe schooljaar hersteld worden. Dat komt ieders veiligheid ten goede.”

Door de zomervakan­tie kunnen de gerechtsex­pert en de verzoekend­e partij pas op 17 september gehoord worden door de rechter. Tot dan zal er al zeker niets meer bewegen in de Kerkstraat. “Ik durf geen uitspraken meer doen. Blijkbaar voelt er iemand een bui hangen en moeten daar heel wat mensen nadeel van ondervinde­n”, besluit de burgemeest­er.

 ?? FOTO VRS ?? Het gat in de Kerkstraat in Landen had voor het nieuwe schooljaar hersteld moeten zijn.
FOTO VRS Het gat in de Kerkstraat in Landen had voor het nieuwe schooljaar hersteld moeten zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium