Het Belang van Limburg

“Acteren met Tom Hanks was droom die uitkwam”

Emma Watson verdrinkt in sociale media in ‘The Circle’

-

Na het succes van zijn roman ‘The Circle’ in 2013 werd auteur Dave Eggers al snel benaderd door Hollywood om zijn boek in een spannend filmscript te gieten. Het resultaat is een dramatisch­e techno-thriller met in de hoofdrolle­n Emma Watson, Tom Hanks en de plotseling overleden Bill Paxton. De 27-jarige Watson kruipt in de huid van Mae Holland, een jonge ambitieuze vrouw die aan de slag gaat bij The Circle, een invloedrij­k sociale media-bedrijf. De Facebooken Googlesurr­ogaat ontwikkelt een technologi­e waarmee mensen hun leven voortduren­d livestream­en. Langzaam maar zeker ontdekt Mae de duistere intenties van oprichter Eamon Baily (Hanks).

Terwijl haar personage in de film steeds meer van haar privacy verliest, bewaakt actrice Emma Watson die zorgvuldig. “Ik ga nu nog bewuster om met sociale media dan voor deze film”, zegt ze.

Waarom ben je aan boord gesprongen van dit project?

“Het komt niet vaak voor dat ik weken na het lezen van een script nog steeds aan het mijmeren ben over de materie van het verhaal. Cyberveili­gheid is niet langer een futuristis­ch onderwerp, maar een bijzonder actuele kwestie waar iedereen mee geconfront­eerd wordt. Sociale media zijn een briljante uitvinding om met elkaar in contact te komen en te communicer­en, maar van zodra al onze persoonlij­ke info zomaar voor het grijpen ligt, vind ik dat we ons op gevaarlijk terrein begeven. Deze film dwingt de kijker niet zozeer om een deontologi­sch standpunt in te nemen, maar het zet je wel aan het denken over de grenzen die moeten worden gesteld. Naast dat inhoudelij­ke aspect was het als actrice een droom die werkelijkh­eid werd om in een film te mogen spelen met the one and only Tom Hanks. Ik heb echt enorm genoten van de dynamiek die we samen deelden voor de lens.”

Heeft deze film jouw visie over sociale media veranderd?

“Wel, ik merk dat ik nu nóg bewuster omga met sociale media, al moet ik toegeven dat ik van kinds af aan al enorm veel belang hecht aan mijn privacy. Ik zal nooit een foto plaatsen over wat ik in mijn vrije tijd allemaal uitspook. Mensen hebben altijd wel een mening en moest ik voortduren­d lastiggeva­llen worden, zou ik me dat te fel aantrekken en eraan kapot gaan.”

Ben jij iemand die haar vrije tijd graag alleen doorbrengt of toch liever in het bijzijn van anderen?

“Ik ben eerder een introvert type. Het heeft een tijdje geduurd vooraleer ik daar vrede mee kon nemen, want ik dacht altijd dat er iets mis Emma Watson

Actrice was met mij. (lacht) Als ik op mijn eentje ben, kan ik optimaal tot rust komen om mijn batterijen terug op te laden. Ik ben een echte huismus: gewoon thuis lekker koken, heerlijk doorzakken in mijn luie zetel, en uiteraard doe ik ook niets liever dan mezelf helemaal verliezen in een interessan­t boek.”

Je staat inderdaad bekend als een echte boekenworm. Welk genre kan jou het meest bekoren?

“Dat is een moeilijke vraag want dat hangt af van diverse factoren. Zo stap ik meestal het vliegtuig op met vier verschille­nde boeken in mijn Oordeel: 6/10

Genre: Tragikomed­ie

Regie: Liza Johnson

Cast: Kevin Spacey, Michael Shannon,

Alex Pettyfer, Johnny Knoxville e.a. Verhaal: Op 21 december 1970 vraagt handbagage omdat mijn humeur niet makkelijk te voorspelle­n valt, zeker niet op grote hoogte. (lacht) ‘s Avonds lees ik nooit een intens waargebeur­d verhaal, omdat ik anders urenlang klaarwakke­r in bed lig te piekeren. Vlak vooraleer ik onder de wol kruip, lees ik graag dromerige fictie, terwijl ik me overdag wel eens durf te wagen aan een emotioneel donker verhaal. Het is bijna onmogelijk te omvatten hoeveel literatuur voor mij betekent: boeken zijn mijn vrienden, een ontsnappin­g uit de dagelijkse sleur, een middel om mezelf en de wereld rondom mij beter te begrijpen.” Elvis Presley (Shannon) een onderhoud met president Nixon (Spacey). Nixon staat niet meteen te springen om de zanger te ontvangen.

Plus: Het verrassend­e aan deze maffe film is dat hij veel minder fictief is dan je zou denken. Zowel Spacey als Shannon zijn uitstekend in een licht parodiëren­de versie van hun historisch­e personages.

Min: De merkwaardi­ge ontmoeting heeft zo weinig om het lijf dat de film wel eens toeschouwe­rs zou kunnen ontgoochel­en.

 ?? FOTO HBVL ?? Tom Hanks en Emma Watson stonden voor het eerst samen op een filmset. “Ik heb genoten van de dynamiek die we samen deelden voor de lens.”
FOTO HBVL Tom Hanks en Emma Watson stonden voor het eerst samen op een filmset. “Ik heb genoten van de dynamiek die we samen deelden voor de lens.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium