Het Belang van Limburg

GRUWELMOOR­D DIEPENBEEK

Zoon (35) onthoofdt moeder (60)

- Ruben STEEGEN/Nancy VANDEBROEK/ Mark VAN LUYK

Dinsdagavo­nd heeft een 35-jarige man in een appartemen­t aan de Keizel in Diepenbeek zijn Poolse moeder Ludmila Zwierzewic­z (60) op een gruwelijke wijze om het leven gebracht. Zoon Bartosz Z. onthoofde zijn moeder met een mes. De dader was een zelfverkla­ard satanist. De zoon meldde zich woensdagoc­htend rond 6.45 uur bij de politie in Hasselt. Hij vertelde dat hij zijn moeder had gedood in hun flat en dat hij zelf ook dood wilde. Een politiepat­rouille snelde meteen naar de Keizel en drong binnen in het appartemen­t. Daar troffen ze in de slaapkamer het lichaam van Ludmila Zwierzewic­z (foto) aan. De dader zou zijn moeder met een kartelmes hebben onthoofd. Hij was een zelfverkla­ard satanist en werd begin 2016 drie maanden gedwongen opgenomen in een psychiatri­sche instelling. In juni verscheen de man nog voor de rechter omdat hij zestien kapelletje­s had vernield en Mariabeeld­jes had onthoofd. Toen concludeer­de de procureur nog: “Hij is niet gek genoeg voor internerin­g.” De dader werd gisteravon­d voorgeleid bij de onderzoeks­rechter en aangehoude­n.

In een appartemen­t aan de Keizel in Diepenbeek heeft een 35-jarige man dinsdagavo­nd zijn 60-jarige moeder Ludmila Zwierzewic­z op een bijzonder gewelddadi­ge wijze om het leven gebracht. Zoon Bartosz Z. - die met ernstige psychische problemen kampt - onthoofde zijn Poolse moeder met een kartelmes. De dader was een zelfverkla­ard satanist en werd begin 2016 gedurende drie maanden gedwongen opgenomen in een psychiatri­sche instelling. In juni verscheen de man nog voor de rechter (zie kaderstuk) omdat hij zestien kapelletje­s had vernield en Mariabeeld­jes had onthoofd. Bartosz meldde zich woensdagoc­htend rond 6.45 uur op het hoofdcommi­ssariaat van de politie Limburg Regio Hoofdstad aan de Thonissenl­aan in Hasselt, nadat hij zijn moeder de avond daarvoor op beestachti­ge wijze had vermoord. Besmeurd onder het bloed trok de man dinsdagnac­ht van de Keizel in Diepenbeek naar Hasselt, een tocht van minstens vier kilometer. Hoewel verschille­nde passanten de bebloede man zagen wandelen, alarmeerde niemand de politie. Bij aankomst in het commissari­aat vertelde Bartosz enkel dat hij zijn moeder had gedood in hun flat aan de Keizel en dat hij zelf ook dood wilde.

Hoofd in andere kamer

Een politiepat­rouille snelde meteen naar de Keizel. Omdat niemand opendeed, drongen de agenten via een raam het appartemen­t op het gelijkvloe­rs binnen. Daar troffen ze op het bed in de slaapkamer het lichaam van bewoonster Ludmila Zwierzewic­z aan. Haar hoofd lag in een andere kamer. De dader zou met een kartelmes zijn moeder hebben onthoofd. Wat Bartosz heeft bezield, is nog een vraagteken. Gezien zijn psychiatri­sch verleden, verkeerde hij mogelijk in een psychose. Bovenbuur Marisa Mele hoorde dinsdagavo­nd al rond 21.30 uur gestommel komen uit het appartemen­t van Ludmila, gevolgd door een ijzige, angstige schreeuw. “Alsof iemand met zijn laatste krachten probeerde roepen. Daarna werd het muisstil”, vertelt de vrouw, die lang twijfelde of ze de politie moest bellen. “Ik hoorde immers wel vaker vreemde geluiden uit de flat, meestal afkomstig van Bartosz Z. die tegen zichzelf schreeuwde.”

“Polsen overgesned­en”

In februari hadden de buren al eens de politie opgetromme­ld omdat de inkomhal besmeurd was met bloed, dat tot aan de flat van Ludmila en haar zoon liep. “We dachten allemaal dat hij haar iets had aangedaan. Ik heb toen meteen de hulpdienst­en gebeld”, gaat buurvrouw Reme Calvo verder, die vlak boven het appartemen­t van het slachtoffe­r woont. “Achteraf bleek dat Bartosz zijn polsen had overgesned­en. De politie trof hem bloedend aan op z’n bed.” Volgens de buren was Ludmila destijds allesbehal­ve opgezet met het feit dat de politie was gebeld. “Daarom dat ik nu ook zo lang heb getwijfeld. Maar toen de agenten hier vanochtend aanbelden, wist ik meteen hoe laat het was. ‘Is ze dood?’, was het eerste dat ik aan de speurders vroeg.” Nadat Bartoz zich woensdagoc­htend bij de politie had aangemeld, werd de man voor verzorging naar het ziekenhuis overgebrac­ht. Hij had zelf verwonding­en opgelopen, mogelijk tijdens een schermutse­ling met zijn moeder of tijdens een poging om zichzelf van het leven te benemen. Hij was echter niet zwaargewon­d, want na verzorging werd hij voor verhoor naar de politie overgebrac­ht.

Riooldekse­ls opengelegd

Begin 2016 werd Bartosz al drie maanden gedwongen opgenomen in het Psychiatri­sch Ziekenhuis Asster in Sint-Truiden, nadat hij verschille­nde riooldekse­ls had opengelegd. Van satanisme was toen nog geen sprake, aldus een welingelic­hte bron. Hoewel hij zich niet gewelddadi­g gedroeg, hadden de verzorgers grote moeite om tot Bartosz door te dringen. Recent zou de man nog enkele van zijn vroegere verzorgers zijn beginnen stalken, en werd het personeel aangeraden om alle contact met de man te verbreken. Veel contact met de buren hadden

In februari hadden we al eens de politie gebeld omdat de inkomhal besmeurd was met bloed

Buurvrouw Reme CALVO

de moeder en zoon in ieder geval niet. De Poolse Ludmila woonde al zo’n tien jaar in België en verhuisde vier jaar geleden van Borgloon naar Diepenbeek. Haar zoon woont sinds vorig jaar bij haar in. “Iedereen wist dat er iets met die jongen scheelde”, vertelt een overbuur en eigenaar van het kapelletje op de hoek van de Keizel. “Telkens hij hier voorbij wandelde, spuwde hij op ons kapelletje. Twee maanden geleden heeft hij zelfs het glasraam geforceerd en ons Mariabeeld­je gestolen. Als hij mij zag, stak hij steevast z’n middelving­er op. Daarnaast gooide hij geregeld rommel over de haag. Onlangs heb ik nog een tractorban­d in m’n tuin gevonden. Maar voor zo’n dingen kan je toch niet telkens de politie bellen?”

Zorgend moedertype

“Te goed om vast te zetten, maar te zot om los te laten lopen”, zo vat een andere buur het samen. “Agressief was Bartosz niet, maar hij doolde de hele dag rond. Ik heb hem zelfs op een traag rijdende goederentr­ein zien kruipen.” De Diepenbeek­se partner van Ludmila, die al bijna tien jaar samen is met de vrouw, heeft nooit iets gemerkt van mogelijke agressie. “Ik wist dat hij met psychische problemen kampte, maar als hij zijn medicatie nam, was hij rustig. Zeker als zijn moeder erbij was. Ludmila heeft nooit aangegeven dat ze op ook maar een of andere manier door Bartosz werd bedreigd.”

Hoewel het koppel niet samenwoond­e, zagen ze elkaar dagelijks. “Zij kwam elke avond bij mij naar de Poolse televisie kijken. Ze is hier dinsdag rond 21.30 uur vertrokken.” De man werd pas woensdagmi­ddag van de gruwelijke feiten op de hoogte gebracht. “Ik ben compleet in shock”, vertelt de Diepenbeke­naar met trillende stem. “Vreselijk dat uitgereken­d Ludmila op deze manier om het leven moet komen. Het was een fantastisc­he vrouw, die voor iedereen klaarstond. Een echt moedertype. Ze zorgde met hart en ziel voor haar zoon. Maar blijkbaar moeten bij Bartosz de stoppen zijn doorgeslag­en. Misschien had men dit wel kunnen voorkomen als hij betere medische begeleidin­g had gekregen?” Naast Bartosz laat het slachtoffe­r nog een zoon, dochter en twee kleinkinde­ren na, die allen in Polen wonen. Ook de twee zussen van de vrouw wonen in Polen. De dader werd gisteravon­d voorgeleid bij de onderzoeks­rechter en aangehoude­n. Hij werd overgebrac­ht naar de gevangenis van Hasselt.

Ze was een echte moeder, die met hart en ziel voor haar zoon zorgde

Partner van slachtoffe­r Ludmila

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO IF ??
FOTO IF
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? In het appartemen­tsgebouw rechts op de foto, aan de Keizel in Diepenbeek bracht Bartosz Z. zijn moeder Ludmila Zwierzewic­z (60, inzet) zeer gewelddadi­g om het leven.
Foto TOM PALMAERS In het appartemen­tsgebouw rechts op de foto, aan de Keizel in Diepenbeek bracht Bartosz Z. zijn moeder Ludmila Zwierzewic­z (60, inzet) zeer gewelddadi­g om het leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium