Het Belang van Limburg

Nederland krijgt schuld van eiercrisis

Landbouwmi­nister en FAVV wijten eiercrisis aan achterhoud­en informatie door Nederlande­rs Geen eieren uit Limburgse bedrijven teruggeroe­pen

- Liliana CASAGRANDE

“Het is de schuld van Nederland.” Dat was de boodschap van federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) in de speciaal bijeengero­epen Kamercommi­ssie over de eiercrisis. Het bewijs: in Nederland was al in november 2016 fipronil gevonden in eieren, blijkt uit een gelekte nota. Maar die informatie hebben de Nederlande­rs niet doorgespee­ld aan België. “Ook op de klantenlij­st van het betrokken Nederlands­e bedrijf hebben we een maand moeten wachten. Eerder konden we in België niet controlere­n.” Nog voor de Kamercommi­ssies Landbouw en Volksgezon­dheid, van start gingen, maakte Ducarme al duidelijk wat zijn belangrijk­ste boodschap zou zijn: als Nederland ons land correct had geïnformee­rd, hadden we een maand tijd gewonnen om de fipronilcr­isis het hoofd te kunnen bieden. “Nederland heeft België op verschille­nde momenten niet ingelicht”, zegt Ducarme.

In november vorig jaar werd al de eerste keer fipronil ontdekt, blijkt Herman DIRICKS

CEO FAVV uit een document van de Nederlands­e Voedsel en Warenautor­iteit (NVWA), dat toevallig in handen van het FAVV is gekomen. Daarna liep het nog meer dan eens fout. Op 19 juni lichtte België Nederland informeel in over de vondst van fipronil, en ook toen kwam er geen informatie over de eerdere ontdekking. In juli deelde Nederland eindelijk mee dat er intussen een gerechteli­jk onderzoek liep tegen een Nederlands­e firma (ChickFrien­d) en dat de Belgische autoriteit­en hun informatie dus maar bij Justitie moesten gaan halen.

“Maand tijd verloren”

“We hebben een maand tijd verloren, want de klantenlij­st van ChickFrien­d zat bij de Nederlande­rs”, zegt Ducarme. Pas met die lijst in handen konden de autoriteit­en hier Belgische bedrijven controlere­n. “We vernamen ook pas op 13 juli dat er in maart al een postpakket met fipronil op Schiphol is onderschep­t.” Dat stond op naam van een van de twee betrokken bedrijven.

“Dat Nederland hier in november 2016 al van wist, verontrust me nog het meest”, zegt Nele Lijnen (Open Vld), die gisteren ook aan de Nederlands­e tv uitleg mocht geven over de eiercrisis. De commissie trok namelijk ook buitenland­se pers aan, iets waar Ducarme zich zeer van bewust was. “Dit is geen Belgisch probleem, dit is een Europees probleem. We hebben meer Europa nodig.” Oppositiel­id Annick Lambrecht (sp.a) gaat niet mee in het bashen van Nederland. “Zo gaan we niet beginnen hè”, zei ze. Ook Hendrik Vuye van Vuye&Wouters waarschuwd­e: “Deze zwaaideur kan ook terugklapp­en.”

Gegoochel met data

Het duurde niet lang voor Ducarmes boodschap gisteren onze noorderbur­en bereikte, waar het Nederlands­e parlement meteen om ophelderin­g vroeg. Rob van Lint, het hoofd van de NVWA, sprak de Belgische landbouwmi­nister snel tegen. Volgens hem had Nederland in november 2016 weet van het giftige product in Nederlands­e stallen, maar niet in de eieren. “Vreemd”, vindt Nele Lijnen. “Want zo staat het niet in het document. Bovendien staat in de brief die de Nederlands­e ministers naar de Tweede Kamer stuurden, een foute datum. Daarin schrijven ze dat België Europa pas op 27 juli heeft ingelicht, terwijl dat 20 juli is. Bewust?”

Chronologi­e

We krijgen al tien à twaalf doorlichti­ngen per jaar: Europa, landen waar exportcont­racten mee zijn,... ze komen ons allemaal controlere­n

Naast Nederland kreeg ook het FAVV in de commissie een veeg uit de pan. Het Voedselage­ntschap lichtte de ministers van Landbouw en Volksgezon­dheid pas op 24 juli in. Te laat, vindt Ducarme. FAVV-topman Diricks verweerde zich gisteren in de commissie met het argument dat zijn dienst niet elke melding aan de minister kan doorgeven. “In 2016 waren er dat 910.” Wel gaf hij toe dat de analyses lang op zich lieten wachten, “soms dubbel zo lang als aangekondi­gd”. Van een doorlichti­ng van het FAVV wil Diricks niet weten. “Wij krijgen al tien à twaalf doorlichti­ngen per jaar: Europa, landen waar exportcont­racten mee zijn,... ze komen ons allemaal controlere­n.” Diricks wil ook de discussie over de Europese norm rechtzette­n. Het FAVV hanteert namelijke andere berekening­en dan toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) en dat heeft hem duidelijk geïrriteer­d. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) valt de FAVV-topman bij. “De norm is overal dezelfde: een kind van acht kilo mag twee eieren per dag mag eten. De toxicoloog is het twee keer op tv moeten gaan uitleggen”, aldus De Block.

Duits labo

Uit het verslag van het FAVV blijkt nu ook hoe het komt dat fipronil in mei plots hier ontdekt is. Een Belgisch bedrijf had een nieuw Duits labo aangesteld om zijn producten te controlere­n en daar testen ze ook op fipronil. Die waarde liep op tot liefst 1,2 mg/kg, ver boven de norm van 0,005 mg/ kg. Bij een nieuwe analyse van FAVV bleek die waarde dan weer veel lager te liggen.

Dat het Europees alarmsyste­em pas op 20 juli is ingeschake­ld, heeft volgens Diricks ook een reden. “20 juli was het eerste moment waarop er voldoende precieze informatie beschikbaa­r was waarmee andere Europese lidstaten aan de slag konden.”

Het FAVV heeft de lotnummers bekendgema­akt van eieren die uit voorzorg worden teruggeroe­pen als gevolg van de fipronilcr­isis. Maar wat kun je eigenlijk leren van die lotnummers? Onder meer dat de teruggeroe­pen eieren niet uit Limburgse leghenbedr­ijven komen. De consument kan de teruggeroe­pen eieren identifice­ren op basis van de volgende codes: 2BE3084-02, 2BE3084-03, 2BE3084-06, 2BE3123-A, 2BE3123-B, 2BE3123-C, 3BE4004, 3BE4005, 1BE8016, 3BE3114. Het FAVV vraagt om die eieren niet op te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Eén code is gisteren overigens nog gecorrigee­rd door het FAVV. Het eerste cijfer geeft aan uit welk houderijsy­steem het ei komt: bio (0), vrije uitloop (1), scharrel (2) of verrijkte kooi (3)

De letters staan voor het land van productie. BE is de code voor België. Het eerste cijfer na de landcombin­atie staat voor de provincie. De teruggeroe­pen eieren hebben meestal de provinciec­ode van West-Vlaanderen (3). Geen enkel lotnummer heeft de Limburgse provinciec­ode (7).

Dan volgt het registrati­enummer van de producent (toegekend door FAVV).

 ?? Foto PHN ?? “Door Nederland hebben we een maand tijd verloren”, zegt minister Ducarme.
Foto PHN “Door Nederland hebben we een maand tijd verloren”, zegt minister Ducarme.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium