Het Belang van Limburg

“Risico bij vrijheidst­oekenning nooit nul”

Dader stond terecht voor onthoofden van Mariabeeld­jes

- Mark VAN LUYK/NV/RuSt

“Hij is niet gek genoeg voor internerin­g”, zei de procureur in juni nog, op basis van het deskundige­nverslag, over de 35-jarige Diepenbeke­naar. Bartosz Z. stond toen terecht voor het vernielen van 16 Limburgse kapelletje­s en het onthoofden van verschille­nde Mariabeeld­jes. De zelfverkla­arde satanist zei toen tegen de rechtbank “geprovocee­rd te zijn door die idioten van christenen.”

De beschuldig­de gaf een verwarde indruk voor de rechtbank. Hij verscheen in camouflage­pak, predikte de leer van satan en vertelde dat hij zich “bespioneer­d en achtervolg­d voelde.” De rechter polste bij het openbaar ministerie of een internerin­g niet beter op zijn plaats was, maar de procureur hield zich aan zijn strafvorde­ring van acht maanden cel. “Hij is niet gek genoeg”, klonk het. “Daarom is hij ook vrijgelate­n uit de instelling.” Het parket wenste gisteren geen commentaar te geven omdat de uitspraak in deze zaak er pas op 16 augustus is. Bartosz Z. werd in 2016 wel al eens gedwongen opgenomen, maar na een maand vrijgelate­n. Daarna trof de politie hem vaak doelloos dolend aan in het dorp waar hij zijn tijd vulde met vandalenst­reken zoals het openleggen van rioolputte­n op het fietspad. In Diepenbeek snappen mensen niet waarom hij niet opnieuw geïnternee­rd werd.

Twee procedures

“Bij een gedwongen opname zijn er twee procedures”, zegt Jaak Poncelet, algemeen directeur van het psychiatri­sch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden. “Er is een spoedproce­dure van het parket in dringende gevallen die daarna moet bevestigd worden door de vrederecht­er. De gewone procedure loopt via het vredegerec­ht en is aan drie voorwaarde­n verbonden. Er is sprake van een geesteszie­kte na een psychiatri­sche analyse. De persoon is een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving én er is geen alternatie­f. Iedereen kan een verzoeksch­rift sturen, maar dat moet altijd begeleid worden door een medische analyse. Een internerin­g kan er alleen komen na een misdrijf en is dus een justitione­le uitspraak.”

“Om belangenve­rmenging te voorkomen, kan een psychiatri­sche instelling nooit zelf beslissen over een gedwongen opname of een verzoeksch­rift indienen. Ook niet tegen een eigen patiënt”

Vrijheid

“De psychiater kan wel een opheffing uitspreken waardoor hij een patiënt zijn vrijheid toekent. Een gedwongen opname is altijd zo kort mogelijk om daarna in samenspraa­k met de patiënt nazorg te doen via de huisdokter of ambulante zorg.”

“In Aster hebben we 350 gedwongen opnames per jaar. Die mensen krijgen altijd een profession­ele opvolging van een interdisci­plinair team. Niet iedereen die een moord pleegt, is een psychiatri­sch patiënt. En je kunt net zo min zeggen dat iedereen met een psychiatri­sche pathologie een moord zal plegen. Het risico bij de vrijheidst­oekenning van patiënten is helaas nooit nul.”

 ?? FOTO TP ?? Een van de Mariabeeld­jes die door Bartosz Z. vernield werden.
FOTO TP Een van de Mariabeeld­jes die door Bartosz Z. vernield werden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium