Het Belang van Limburg

Seat is de ultieme botsauto

Seat-rijders het vaakst betrokken bij verkeerson­gevallen

- Kristof SIMOENS

Niet BMW-rijders, zoals het cliché het wil, of bestuurder­s van supersnell­e wagens zijn het vaakst betrokken bij een ongeval met letsel. Wel wie in een Seat, Volkswagen of Ford rijdt. Omdat Seat een sportief imago heeft én met zijn lage prijs veel jonge, onervaren bestuurder­s lokt. Wanneer op Facebook beelden opduiken van een of andere wegpiraat, klinkt het al snel: “Weer een BMW-rijder zeker?” Maar als we de statistiek­en van het BIVV over ongevallen met lichamelij­k letsel combineren met het aantal auto’s dat er van elk merk in ons land rondrijdt, dan blijken zij relatief weinig betrokken bij ongevallen. Zomaar even veertien merken scoren slechter.

“We denken inderdaad dat BMW’s wel vaker bij een ongeval betrokken moeten zijn dan pakweg een Ford of een Opel, gewoon omdat ze sportiever ogen en krachtiger­e motoren onder de kap hebben”, zegt Benoit Godard van het BIVV. “Maar dat is veel te kort door de bocht: niet de auto, maar de bestuurder veroorzaak­t een ongeval. Hij of zij is de zwakke schakel in het hele verhaal. Iedereen kan in een ongeval betrokken geraken, ongeacht met welk merk hij of zij rijdt.”

Prins Laurent verdwijnt van Twitter na ophef

Prins

Laurent was gisteren plots niet meer te bespeuren op Twitter.

Laurents officiële Twitter-account verdween na de ophef over zijn bezoek aan de Chinese ambassade. Laurent vierde daar de verjaardag van het niet onbesproke­n Chinese leger. Hij had daarvoor niet de toestemmin­g van de regering, zoals het hoort. Wel verspreidd­e hij foto’s van het feestje via Twitter. Of de prins nu op eigen initiatief stopt met twitteren, is niet duidelijk. Het Paleis laat weten dat het de prins niet gevraagd heeft om zijn profiel te schrappen. Toch blijft het opmerkelij­k dat een Seat bijna vijf keer vaker bij een ongeval betrokken is dan een Ferrari. “Maar Seat heeft met de Ibiza een relatief betaalbaar en goed ogend model, dat veel jonge en dus onervaren bestuurder­s lokt”, zegt Tony Verhelle van AutoGids. “Bovendien is Seat het sportiever­e merk binnen de VW-groep, een beetje zoals Alfa Romeo bij Fiat. Voeg beide elementen samen, en je komt – ietwat karikatura­al gesteld – uit bij de jongeman die zich onaantastb­aar waant in zijn eerste eigen wagentje. En, tja, daar komen brokken van.”

Dat bevestigen de ongevalsst­atistieken van Assuralia, de koepel van verzekeraa­rs. “Bij mannen van 18 tot en met 22 ligt de schadefreq­uentie meer dan twee keer hoger dan het gemiddelde. Door de band genomen zijn twintigers de grootste brokkenpil­oten, mannen markant meer dan vrouwen”, zegt Wauthier Robyns. “Daarna neemt het ongevalsri­sico af en verkleint de kloof tussen mannen en vrouwen. Zestigers zijn het minst vaak betrokken bij een ongeval.” En laat de grootste groep van Seat-rijders nu net tussen de 18 en 25 zijn, zo bevestigt Dries De Weert van Seat België. “Seat heeft binnen de VW-groep veruit het jongste cliënteel. En die mensen hebben jammer genoeg ook lang niet altijd de centen om actieve veiligheid­sopties aan te schaffen.”

De Seat Ibiza is relatief betaalbaar en oogt goed. Dat lokt veel jonge en dus onervaren bestuurder­s Tony VERHELLE

AutoGids

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium