Het Belang van Limburg

“Middel tegen buxusmot bestaat, maar mag niet gebruikt worden”

Kwekers vragen overheid om verbod op bepaalde preparaten op te heffen

- Thomas JANSEN

De bacillus thuringien­sis. Die bacterie is volgens kenners dé biologisch­e oplossing tegen de rupsenplaa­g, die ondertusse­n quasi elke Limburgse buxus treft. Alleen mogen producten met die stof in België sinds 2013 niet meer verkocht worden voor particulie­r gebruik. “Belachelij­k”, zeggen de kwekers, die de overheid vragen het verbod in te trekken. “Nu dreigt een inheemse plant te verdwijnen, tenzij mensen het product in Duitsland of online gaan kopen.” Het grote voordeel van de bacillus thuringien­sis, die terug te vinden is in producten met de merknaam Xentari, is dat het geen contactins­ecticide is. Daardoor treft het geen insecten die zich per toeval op een ingespoten buxus nestelen. Ook de buxusmot kan aanvankeli­jk nog ongestoord haar eitjes leggen in de plant. Het is pas als de rupsen zich tegoed doen aan de blaadjes en de stof in aanraking komt met de maagsappen, dat de bacterie giftig wordt. Daardoor sterft de rups, die meteen zal stoppen met eten, één à twee dagen later.

“In principe werkt het middel dus niet preventief, maar de consument kan het wel zo gebruiken”, zegt Wout Van Gils van het Nederlands­e bedrijf Topbuxus BV. “Wie zijn buxus goed inspuit, kan met een gerust gemoed een weekje op vakantie vertrekken. De schade zal heel beperkt zijn. Bovendien werkt het middel erg selectief.”

Koelkast

Op het eerste gezicht niets dan goeds dus. En toch mogen gewasbestr­ijdingsmid­delen

Karel GOOSSENS Voorzitter Buxusveren­iging met die bacterie sinds 2013 niet meer verkocht worden. “Uit bezorgdhei­d voor de volksgezon­dheid en het milieu is de wetgeving daarrond toen verstrengd”, zegt Jan Eyckmans van de Federale Overheidsd­ienst (FOD) Volksgezon­dheid. “Dit product mag nog wel gebruikt worden door profession­elen, maar niet door particulie­ren. Daar zijn verschille­nde redenen voor. Het product moet koud bewaard worden, in een koelkast die geen voeding bevat. Dat kan niet verwacht worden van een particulie­r. Bovendien kunnen er grote allergisch­e reacties optreden bij contact met het lichaam, waardoor profession­ele beschermin­g nodig is.”

Nu de buxusmot echter de ene na de andere plant kaalvreet, betreuren kwekers dat verbod. Zeker aangezien de bestrijdin­gsmiddelen wel vrij te koop zijn in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserlan­d of via internet. Duur is het ook niet, want voor 13,49 euro kan je in Duitsland al 25 gram Xentari Raupenfrei kopen. “De situatie is gewoon belachelij­k”,

Jan EYCKMANS FOD Volksgezon­dheid zegt Karel Goossens, voorzitter van de Buxusveren­iging België. “In Frankrijk is de buxusmot al veel langer actief, maar de situatie is daar helemaal onder controle. Ik ken er zelfs iemand die negen hectare met buxusplant­en heeft, en door dat product nooit last heeft van kaalgevret­en planten. In ons land dreigt de buxus, nochtans een inheemse plant, te verdwijnen en vervangen te worden door exoten. We vragen de overheid dan ook om het verbod op te heffen.”

De buxus, nochtans een inheemse plant, dreigt in ons land te verdwijnen. Daarom vragen we de overheid het verbod op het product op te heffen Het product moet koud bewaard worden, in een koelkast die geen voeding bevat. Dat kan niet verwacht worden van een particulie­r

Spoedproce­dure

De FOD Volksgezon­dheid benadrukt dat het niet toegelaten is om het product in het buitenland te kopen en hier te gebruiken. “Maar als de kwekers alternatie­ven kennen die voldoen aan onze veiligheid­svoorschri­ften en in het buitenland te koop zijn, mogen ze ons dat altijd melden via info@gezondheid.belgië.be”, zegt Eyckmans. “Wij kunnen dan een spoedproce­dure starten voor de toelating. Dat is in het verleden al gebeurd voor middelen tegen de processier­ups.”

 ?? Foto HBVL
FOTO DICK DEMEY ?? De boosdoener: de rups van de buxusmot.
Xentari, een product tegen buxusmot. verkrijgba­ar in Duitsland en Frankrijk, verboden (voor particulie­r gebruik) in België.
Foto HBVL FOTO DICK DEMEY De boosdoener: de rups van de buxusmot. Xentari, een product tegen buxusmot. verkrijgba­ar in Duitsland en Frankrijk, verboden (voor particulie­r gebruik) in België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium