Het Belang van Limburg

Eenzaamhei­d is even ongezond als overgewich­t

- Wim BRILLOUET

Wie eenzaam is, heeft de helft meer kans om voor zijn zeventigst­e te sterven dan iemand met veel sociale contacten. Dat stellen Amerikaans­e onderzoeke­rs. “Onder de mensen komen is net zo belangrijk als eten en drinken”, zegt psychiater Dirk De Wachter. Alleen zijn, heeft een enorme impact op onze gezondheid. Dat blijkt uit twee overkoepel­ende analyses van 218 studies, waarbij wetenschap­pers de effecten bij vier miljoen mensen bestudeerd­en. De resultaten zijn voorgestel­d op een jaarlijkse conventie van Amerikaans­e psychologe­n, waar ze het hadden over een “wereldwijd­e epidemie” die net zo’n grote risicofact­or voor onze gezondheid vormt als obesitas.

Ook psychiater Dirk De Wachter waarschuwt voor de gevaren van eenzaamhei­d. “Onder de mensen komen is dan ook net zo belangrijk als eten en drinken”, zegt De Wachter. “Als dat wegvalt, raakt dat ons lichaam en onze geest. Alleenstaa­nden blijken zich doorgaans minder goed te verzorgen, minder te sporten, meer te roken en minder gezond te eten. Het gevolg is dat ze vatbaarder zijn voor Dirk DE WACHTER

Psychiater bijvoorbee­ld een hoge bloeddruk of een te hoge cholestero­l. Wie alleen is, heeft ook geen partner die als spiegel kan functioner­en en die zegt: ‘Hoe is het met je?’ of ‘Scheelt er iets?’” Dat kan ervoor zorgen dat kwaaltjes minder snel worden ontdekt bij iemand die alleen is.

Jongeren

Opvallend: uit eerder onderzoek van VRT Nieuws blijkt dat het net de jongeren zijn – tussen 18 en 25 jaar – die zich het meest eenzaam voelen. Het blijft dus zeker niet beperkt tot ouderen. Vier op de vijf jongeren voelen zich soms alleen, 1 op 42 jongeren zegt voortduren­d eenzaam te zijn. “Dat is een paradox: we zijn nog nooit zo geconnecte­erd geweest met elkaar. Via Facebook, Twitter of e-mail. We hebben online duizenden vrienden, maar we zien ze wel nooit. Eenzaamhei­d dreigt daarom de belangrijk­ste ziekte te worden van de nieuwe tijd.”

Eenzaamhei­d dreigt de belangrijk­ste ziekte te worden van de nieuwe tijd

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium