Het Belang van Limburg

Loon én pensioen, geen probleem voor Tobback

-

Pijnlijk voor sp.avoorzitte­r John Crombez: burgemeest­er van Leuven Louis Tobback (sp.a, foto) blijkt een vol parlementa­ir pensioen bovenop zijn loon te krijgen. En dat nog geen week nadat Crombez minister-president Bourgeois (N-VA) de mantel uitveegde omdat die zijn riante wedde aandikte met een schepenpen­sioen. “In 2014 kreeg ik een formulier opgestuurd, dat heb ik ingevuld en sindsdien krijg ik een parlementa­ir pensioen”, zegt Tobback. Dat is goed voor 6.200 euro bruto per maand, na belastinge­n nog 3.000 euro. Bovenop het loon dat hij krijgt als burgemeest­er, zo’n 10.000 euro bruto per maand. Tobback heeft recht op dat pensioen omdat hij langer dan twintig jaar in de Senaat zetelde of minister was.

Crombez had eind vorige week kritiek op Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), toen bleek dat die bovenop zijn ministerië­le wedde ook een schepenpen­sioen opstreek van iets meer dan 900 euro. “Hij moet toch zelf begrijpen dat de mensen die situatie niet aanvaarden”, zei hij toen. Nu blijkt Tobback net hetzelfde te doen. De verontwaar­diging van zijn voorzitter is niet aan Tobback besteed. “Ik vind het vervelend dat ze daar heibel over maken. Als ze de regeling willen herroepen, dan moeten ze dat doen. Maar ik heb nog nooit iemand geweten die een pensioen weigert als het hem gegeven wordt.”

Boemerang

De kritiek keert zo als een boemerang terug in het gezicht van Crombez. Die houdt wel voet bij stuk. “Ons voorstel was om het systeem algemeen aan te pakken met een loonplafon­d”, klinkt het bij sp.a. “Alleen staan de anderen daar niet voor te springen.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Louis Tobback krijgt een vol parlementa­ir pensioen bovenop zijn loon als burgemeest­er.
FOTO DIRK VERTOMMEN Louis Tobback krijgt een vol parlementa­ir pensioen bovenop zijn loon als burgemeest­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium