Het Belang van Limburg

Terrorist rijdt met auto in op groep soldaten in Parijs

Zes militairen gewond na aanslag - Dader na klopjacht opgepakt

- Marc KLIFMAN

Na een urenlange klopjacht heeft de Franse politie gistermidd­ag terreurver­dachte Hamou B. (37) klemgerede­n en opgepakt. De man had die ochtend een aanslag gepleegd in een voorstad van Parijs door met zijn BMW moedwillig op een groep militairen in te rijden. Drie van hen raakten ernstig gewond. De voortvluch­tige Hamou B. (37) uit het Franse Yvelines, bij Parijs, werd gistermidd­ag omstreeks 13.30 uur gearrestee­rd op de A16-snelweg tussen Boulouge-sur-Mer en Calais, ter hoogte van Marquise. De man was al urenlang op de vlucht in zijn zwarte BMW. Maar omdat de nummerplaa­t van de wagen meermaals gesignalee­rd werd bij automatisc­he radarcontr­oles, kregen de Franse antiterreu­rspeurders

zicht op zijn vluchtrout­e.

De BRI, de Brigade de Recherche et d’Interventi­on, reed Hamou B. uiteindeli­jk klem, maar de man gaf zich niet snel gewonnen. Hij probeerde nog te vluchten en in te rijden op meerdere politievoe­rtuigen. Pas nadat de agenten een vijftal schoten losten, konden ze hem inrekenen. De man zou daarbij gewond geraakt zijn.

Drie zwaargewon­den

Een paar uur eerder schrikte Hamou B. de Franse hoofdstad op met een zoveelste aanslag. In voorstad Levallois-Perret reed hij doelbewust in op een groep militairen die hun kazerne verlieten aan de Place de Verdun. “Duidelijk een aanslag”, zei burgemeest­er Patrick Balkany meteen. “De militairen stapten naar hun auto toen ze door die auto werden weggemaaid. Werkelijk schandalig­e agressie.”

De militairen maken deel uit van de zogenoemde Operation Sentinelle, waarbij militairen worden ingezet om op straat te patrouille­ren en belangrijk­e gebouwen te bewaken. Hun doel is net om de Fransen te beschermen tegen mensen als Hamou B. Hamou B. stond de militairen gisterocht­end in zijn BMW op te wachten in een steegje. Zodra hij hen in het vizier kreeg, stoof hij op hen af, maaide hen weg en sloeg op de vlucht. Zes soldaten bleven gewond achter. Drie van hen liepen ernstige verwonding­en op, maar verkeren niet in levensgeva­ar.

Motief nog onbekend

Na zijn arrestatie werd de dader uitvoerig ondervraag­d, terwijl speurders ook een huiszoekin­g deden in zijn woning. Over zijn precieze motieven en of hij in opdracht van ISIS handelde, is nog niet bekend. Volgens de Franse veiligheid­sdiensten stond Hamou B. niet bekend als mogelijke terreurver­dachte.

Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenland­se Zaken, benadrukte gisteren dat het gevaar voor terrorisme in Frankrijk verre van geweken is. “Dit is al de achtste aanslag tegen onze veiligheid­sdiensten sinds januari 2015. De terreurdre­iging in ons land blijft extreem hoog. Militaire beschermin­g blijft dus zeer belangrijk.”

 ?? RR ?? Bij de klopjacht werden de grote middelen ingezet.FOTO Hamou B. maaide de soldaten weg toen ze naar hun geparkeerd­e auto’s - foto - stapten.
RR Bij de klopjacht werden de grote middelen ingezet.FOTO Hamou B. maaide de soldaten weg toen ze naar hun geparkeerd­e auto’s - foto - stapten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium