Het Belang van Limburg

“Vuur en woede zoals wereld nog nooit gezien heeft”

Trump spreekt dreigende taal in escalerend­e crisis met Noord-Korea

- Roger HUISMAN

“Vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft gezien.” Dat had de Amerikaans­e president Donald Trump dinsdagavo­nd in petto voor het Noord-Koreaanse regime als het verder gaat met het bedreigen van Amerika. Gisterocht­end dreef Trump op Twitter de spanning verder op door het nauwelijks verholen dreigement met een kernaanval op Noord-Korea. “Mijn eerste opdracht was het renoveren en moderniser­en van ons nucleair arsenaal. Het is nu sterker en krachtiger dan ooit tevoren”, schreef hij in twee tweets. “Hopelijk moeten we deze macht nooit gebruiken, maar er zal nooit een tijd zijn waarop wij niet het machtigste land ter wereld zijn.”

Dit roept akelige herinnerin­gen op aan de verkiezing­scampagne toen Trump zich afvroeg “waarom we atoomwapen­s hebben als we ze toch niet inzetten?”

Kernkoppen

Donald Trump is in zijn wiek geschoten omdat Noord-Korea volgens de militaire inlichting­endienst veel dichter bij de ontwikkeli­ng van kernrakett­en staat dan eerder aangenomen. Deze week raakte bekend dat de ingenieurs in NoordKorea erin geslaagd zijn een kernwapen zo te verkleinen dat het op een raketkop past. Experts zijn ervan overtuigd dat Noord-Korea nog geen oplossing heeft voor het probleem dat die kernkoppen bij de terugkeer in de atmosfeer door de hitte smelten.

Rode streep

Duidelijk is wel dat Trump met vuur speelt nu hij voor de grootste internatio­nale uitdaging in zijn nog jonge presidents­chap staat. Door te zwaaien met vergelding trok hij een rode streep die de Noord-Koreanen niet mogen overschrij­den. Het provoceren­de

antwoord uit Pyongjang kwam vrij snel. Het regime zei dat het een aanval tegen Amerikaans­e militaire installati­es op Guam bestudeerd­e.

Sommigen zien in de gespierde boodschap van Trump niet alleen een waarschuwi­ng aan het adres van Kim Jong-un maar ook aan de Chinese leider Xi Jinping om meer te doen dan het toepassen van de internatio­nale sancties tegen Pyongjang (als Peking die strafmaatr­egelen al uitvoert). China wil absoluut vermijden dat Kim Jong-un snel zijn macht verliest in Pyongjang en vervangen wordt door een Amerikaans-gezind regime. De internatio­nale gemeenscha­p riep beide partijen gisteren op de toon te matigen. Opmerkelij­k was de reactie van een Chinese woordvoerd­er die kritiek leek te uiten op zowel president Trump als de Noord-Koreanen. “We hopen dat alle partijen zich voorzichti­g uiten en omzichtig te werk gaan”, zo klonk het. China is de belangrijk­ste handelspar­tner van NoordKorea en een van de weinige landen die invloed kan uitoefenen op

het regime in Pyongjang en zijn grillige dictator Kim Jongun.

Dominee vrij

Woensdag gooide minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson olie op de golven. “Ik denk dat de Amerikanen vannacht goed mogen slapen en zich geen zorgen moeten maken over de bijzondere retoriek van de voorbije dagen”, aldus Tillerson. De minister zei net voor zijn aankomst op het eiland Guam niet te geloven dat er van Noord-Korea een onmiddelli­jke bedreiging uitgaat.

Ook Pyongjang , dat op de eerste plaats naar erkenning streeft, leek te streven naar de-escalatie. Noord-Korea liet een Canadese dominee vrij die eerder tot jaren gevangenis in een werkkamp was veroordeel­d. Het officiële persagents­chap KNCA meldde dat de 61-jarige Hyeon Soo Lim om gezondheid­sredenen was vrijgelate­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium