Het Belang van Limburg

Hollywood tussen de schapen

-

Als je goed zoekt, kom je ergens ter wereld wel een plekje tegen dat (ongeveer) dezelfde naam draagt als jouw dorp of gemeente. Dat geldt ook voor de meest glamoureuz­e uithoek van de VS: Hollywood. Dagelijks vertrekken er vluchten vol Belgen richting Dublin. Fans van prachtige landschapp­en en pittoreske dorpjes laten de Ierse hoofdstad liever links liggen en trekken richting het binnenland of de westkust. ‘Éire’ is dubbel zo groot als België maar telt amper de helft van het aantal inwoners. Geen wonder dus dat je er van de ene open vlakte naar de andere rijdt, over bergpassen en langs diepe kliffen.

Rij je van de drukke hoofdstad in het noorden naar de populaire haven van Rosslare in het zuiden dan passeer je de Wicklow Mountains. De bergketen is een prachtig stukje natuur met een bijzonder boeiende geschieden­is. In de vallei van Glendaloug­h zijn enkele van de oudste overblijfs­elen van de christelij­ke geschieden­is in Europa te bewonderen.

In de uitloper van de Wicklow Mountains kom je het typisch Ierse dorpje tegen met de beroemde naam: Hollywood, of “Cillín Chaoimhín” in het Iers-Gaelic. Zoals de naam in de lokale taal doet vermoeden, “Kevins kleine kerk”, is Hollywood nauw verbonden met de zesde-eeuwse heilige Kevin, de stichter van de Glendaloug­h-kloosterge­meenschap, en de pelgrims die het land in de middeleeuw­en overspoeld­en. Hoewel het contrast met het “grote” Hollywood niet groter kan zijn, is er ook een link tussen de twee. Zo was het dorpje van amper 700 inwoners 13 jaar geleden het decor voor ‘King Arthur’, de kaskraker met onder andere Clive Owen en Keira Knightley. En dan zijn er natuurlijk nog de iconische witte letters die uitkijken op de vallei, tussen de al even witte schapen, de echte diva’s van het eiland.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium