Het Belang van Limburg

“Van kaap naar kaap met 30 jaar oud VW-busje”

Koppel uit Balen maakte roadtrip van Kaap Agulhas naar Noordkaap

- Thomas JANSEN

Een roadtrip van het zuidelijks­te punt in Afrika naar Noordkaap, het meest noordelijk­e plekje in Europa. Met dat reisdoel voor ogen legden Balenaren Nathaniel Mariën (54) en Anita Dienaar (45) de voorbije tien maanden liefst 37.343 km af, dwars door 21 landen. Hun reisgezel: een oranje VW-busje van bijna dertig jaar oud, dat de naam Beso del Sol meekreeg. “We kochten Beso del Sol – Kus van de Zon – vijf jaar geleden in Chili, toen we daar rondtrokke­n”, begint Nathaniel. “De naam dankt het busje, met bouwjaar 1989, aan zijn oranje kleur. Hij had er al een leven als schoolbus opzitten, en er stond 80.000 kilometer op zijn teller.” Daar zijn er intussen al 145.000 bijgekomen. In 2014 ondernam het koppel al een bijzondere trip, van Ushuaia, in het zuiden van Argentinië, naar Alaska. Maar in oktober vorig jaar begon het weer te kriebelen. “We hebben het busje laten verschepen naar Kaap Agulhas, de zuidelijks­te tip van Zuid-Afrika. Daarna was het wel een voorzichti­g doel om van kaap naar kaap te rijden, maar eigenlijk hebben we het dag per dag bekeken. Het is veel leuker om onderweg je gevoel te volgen in plaats van een strikte planning.”

Zilverrug

In totaal reden Nathaniel en Anita door 21 landen, over drie continente­n. Een tocht vol hoogtepunt­en, maar twee dingen staken er toch bovenuit. “Het moment waarop we in Oeganda langs een familie wilde gorilla’s reden zal me altijd bijblijven”, zegt Nathaniel. “Het is best wel vreemd als er plots zo’n zilverrug, de leider van een gorillagro­ep, op drie meter afstand van je staat. Het tweede hoogtepunt was toen we een stam in Kenia van drinkwater hebben voorzien. De dankbaarhe­id van die mensen was enorm.” Opvallend: hun roadtrip leidde hen ook langs... België. “Dat was vooral om onze vrienden en familie nog even gedag te zeggen”, lacht Nathaniel. “Maar ook om ons busje te laten nakijken. Daar sliepen we trouwens altijd in.”

Nu ze weer thuis zijn, is het voor het koppel weer aanpassen aan het leven van alledag. “We werken allebei bij de VDAB, en hebben voor deze reis een jaar verlof zonder wedde genomen. Nu gaan we in Alken wonen, in de oude gebouwen van de rijkswacht. Omdat we vaak en graag reizen, doen we een beroep op een vastgoedka­ntoor dat vooral leegstaand­e gebouwen bewoond wil houden. Wereldburg­er waren we al, nu worden we dus ook Limburger.”

A

 ?? FOTO HBVL ?? Zuid-Afrika, het vertrekpun­t van de avontuurli­jke roadtrip van Nathaniel en Anita.
FOTO HBVL Zuid-Afrika, het vertrekpun­t van de avontuurli­jke roadtrip van Nathaniel en Anita.
 ?? FOTO'S HBVL ?? Links een pitstop tussen de Egyptische piramiden, onder een ontmoeting met gorilla’s in Oeganda.
FOTO'S HBVL Links een pitstop tussen de Egyptische piramiden, onder een ontmoeting met gorilla’s in Oeganda.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium