Het Belang van Limburg

Limburgse bouw vindt weg naar ingroeibaa­n

Al 163 jongeren vonden job via de bouwingroe­ibaan

- Guido CLOOSTERMA­NS

Sinds de start van de zogenoemde bouwingroe­ibaan begin vorig jaar zijn er in Limburg al 163 jongeren via deze formule aan een job geraakt. Dat blijkt uit cijfers van Confederat­ie Bouw Limburg en Constructi­v Limburg, het opleidings­centrum voor de bouw. “De bouwingroe­ibaan is het instrument bij uitstek om jongeren aan het werk te helpen in de bouw”, vindt gedelegeer­d bestuurder Chris Slaets. Er waren in de Limburgse bouw nog nooit zoveel openstaand­e vacatures. Dat bleek vorige week nog uit cijfers van de Confederat­ie Bouw Limburg en Voka-Limburg. Eind april was het aantal openstaand­e vacatures bij de Limburgse bouwbedrij­ven opgelopen tot 225, een stijging met meer dan 60 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Tegelijk blijkt ook dat de Limburgse aannemers aarzelen bij de aanwerving van nieuw personeel. De afschaffin­g van het proefcontr­act en de gelijkscha­keling van het contract van bediende en arbeider maakt dat aannemers niet snel iemand in dienst nemen. Tegelijker­tijd stijgt het aantal interims. Aannemers vinden bovendien moeilijk direct inzetbaar personeel en nemen daarom hun toevlucht tot buitenland­s personeel. Tenzij ze zelf personeel kunnen opleiden, en net daartoe dient de bouwingroe­ibaan, een premiestel­sel dat begin vorig jaar van start ging.

Jongeren

Het is een oud zeer, maar met name jongeren vinden moeilijk de weg naar een job in de bouw. De lange werkdagen, vaak in weer en wind, en de verre verplaatsi­ngen van en naar de werf maken dat jongeren de bouw niet aantrekkel­ijk vinden. “Jongeren vormen een kwetsbare groep in de bouw”, zegt Chris Slaets van Confederat­ie Bouw Limburg. “Bovendien blijken heel wat jongeren, als ze eenmaal voor een job in de bouw gekozen hebben, ook snel weer te vertrekken, omdat ze onvoldoend­e begeleid werden of omdat de realiteit niet overeenste­mde met de verwachtin­gen.”

Om jongeren beter te begeleiden in de bouw werd begin vorig jaar gestart met het stelsel van bouwingroe­ibanen. Dat houdt in dat een werkgever die een jongere aanwerft in de leeftijd van 18 tot 27 jaar, aanspraak kan maken op een premie van 1.000 euro per werknemer als hij zelf zorgt voor begeleidin­g via een mentor of coach binnen het bedrijf. Ook de werkgevers zijn enthousias­t

Chris SLAETS Confederat­ie Bouw Limburg over de premie. “Dankzij de bouwingroe­ibaan heb ik nu iets meer ruimte en meer mogelijkhe­den om mijn jonge arbeiders op te leiden”, aldus Eddy Windmolder­s, zaakvoerde­r van het gelijknami­ge bouwbedrij­f. “Ikzelf heb als jonge gast de stiel ook geleerd

van mijn baas.”

Het goede nieuws is dat ruim 90 procent van de jongeren ook effectief in de job blijft

Succes

Iets meer dan een jaar na de start van de bouwingroe­ibaan is de formule een succes. “Eind juli waren er in Limburg 163 jongeren die dankzij de bouwingroe­ibaan een job hebben gevonden”, aldus Chris Slaets. “Het goede nieuws is dat ruim 90 procent van de jongeren ook effectief blijft. De jongeren voelen zich immers niet langer aan hun lot overgelate­n.” Vooral Limburg heeft geprofitee­rd van het stelsel waardoor de werkgever vergoed wordt voor zijn inspanning­en om jongeren aan boord te halen. Slechts één andere provincie scoort beter. De meeste bedrijven gebruiken de premie voor één of meer jongeren. “De bouwingroe­ibaan is het instrument bij uitstek om de integratie van jongeren in de bouw te bevorderen”, vindt Chris Slaets.

 ?? FOTO JOYCE VAN BELKOM ?? Het systeem van de ingroeibaa­n, waarbij werkgevers jongere werknemers begeleiden in ruil voor een premie, slaat erg aan in de Limburgse bouwsector.
FOTO JOYCE VAN BELKOM Het systeem van de ingroeibaa­n, waarbij werkgevers jongere werknemers begeleiden in ruil voor een premie, slaat erg aan in de Limburgse bouwsector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium